Marek Ošťádal - hanácké patriot

Meslite, že hánáčtěna a Hanáci odcházijó, osinaji če skomiraji? Kdepak, váženi, pořáď só toď eště hanáčti patryjoti, nadšenci a boditeli - takovi, jak třeba Marek Ošťádalu, starosta Nákla, mozekant a Aprilové Host Českyho rozhlaso Olomóc a Bořka Volnyho!

Marka Ošťádala jsme mohli vnímat díky jeho letité dráze hudebníka a zpěváka pravé hanácké bigbítové kapely Stracené ráj. Jejich písničky jako Nečoché, Vašek nebo Turistická zná i náš posluchač. Kapela původně vzniknuvší v Mezicích a okolí v roce 1994 je tedy jedním z témat našeho povídání ve studiu.

Nedávno jsme vás také informovali o projektu revitalizace návsi v obci Náklo, jejímž je teď Marek starostou. Co tedy konkrétně v Nákle plánují? A jakými starostmi dnes hlavně žije starosta Nákla, ale i Mezic a Lhoty nad Moravou?

A konečně je tu ona libozvučná a pro mnohé srdcová hanácká řeč. Nedostává dnes ve vesnicích na Olomoucku trochu na frak? Mluví jí jen nejstarší obyvatelé, anebo se najdou i Hanáci - zástupci mladé generace? Která hanáčtina je podle něj tou pravou, či tou "jeho"?

Jak postupuje při propagaci hanáčtiny sám Marek Ošťádal při přípravě svých veselých mediálních výstupů v roli Pepina z Hané?

autor: Bořek Volný
Spustit audio