Marta Lipusová - obětavá matka a úspěšná keramička

Marta Lipusová absolvovala Střední průmyslovou školu keramickou v Bechyni a svoji tvorbu prezentovala v galeriích a na výstavách v České republice i v zahraničí (Švýcarsko, Dánsko, Švédsko, Nizozemí). Své znalosti a zkušenosti předává i dětem – v současné době především v olomoucké waldorfské škole i ve vlastní keramické dílně.

Od založení české pobočky mezinárodní humanitární organizace ADRA (1992) s ní aktivně spolupracuje jako dobrovolnice. Stála například u zrodu projektu Radost sarajevským dětem. Do škol v poválečném Sarajevu přivezla výtvarné potřeby a pomáhala jim prostřednictvím výtvarné činnosti zapomenout na útrapy války. Výstava prací sarajevských školáků pak procestovala Českou republiku a viděli ji i zájemci ve Švédsku.

Marta Lipusová je také členkou Fondu ohrožených dětí a sdružení pro pomoc pěstounským rodinám. Sama vychovala vedle vlastního syna Matouše, který se vydal rovněž na uměleckou dráhu (studuje UMPRUM v Praze), šest dalších dětí v různých formách náhradní rodinné péče.

autor: av
Spustit audio