Maso, seno nebo granule. Ceny energií a inflace prodražily taky krmení pro zvířata v ZOO

31. leden 2023 14:48

Energetická krize a inflace zdražuje také krmení pro zvířata v zoologických zahradách. Například zoo na Svatém Kopečku u Olomouce za něj zaplatila loni o 130 tisíc korun víc než v roce předcházejícím.

A letos zástupci zahrady čekají další zvýšení provozních nákladů. Krmení přesto ošetřovatelé odmítají šidit, promítlo by se to podle nich totiž do zdraví a kondice zvířat.

Nejdražší zvíře z pohledu zvířecích strávníků v olomoucké zoo je tygr ussurijský. Jeho denní menu přijde na zhruba 500 korun. Užívají si i gepardi. „Steaky, nebo hovězí ořechy. Takže pokud jít s někým na oběd, tak určitě s gepardem,“ říká s úsměvem krmivářka Tereza Mišková.

Ve skladu krmiv mají až do stropu vyrovnané pytle granulí. Za dražší granule si tak připlatí až letos. „Máme spolehlivé dodavatele, kteří nás dopředu informovali. Měli ještě nakoupené komodity za staré ceny,“ zmiňuje Mišková.

Balík sena dražší až o 200 korun

Za seno už ale olomoucká ZOO loni zaplatila víc, kvůli drahým pohonným hmotám. „Mohlo to udělat stovku až dvě stovky za balík, což už je opravdu velká částka,“ upřesňuje Mišková.

Nejvíc ale loni zdražily čerstvé potraviny – maso, zelenina a ovoce. Zvýšené náklady na krmení pomáhají zahradě mimo jiné zvládat také dobrovolní dárci. Ti se nejvíc hlásili v době covidu, zahradě ale zůstali věrní.

„Křivka sponzorů a podporovatelů zoologické zahrady je charakteru vzestupného, takže můžeme říci, že adoptivních rodičů přibývá,“ potvrzuje mluvčí zoo Iveta Gronská. V současné době registruje ZOO na Svatém Kopečku zhruba 400 adopcí zvířat.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio