Maxim Tomoszek: právník a učitel

Od září pro vás každé úterý vysíláme novou právní poradnu. Malou sondu do toho, jak se dnes budoucí právníci učí, nabídneme ale i tento čtvrtek v pořadu Host ve studiu. Zejména vám však představíme zapáleného pedagoga a neúnavného zastánce opravdu praktického právního vzdělávání Maxe Tomoszka.

Pro zjednodušení lze klinické právní vzdělávání přirovnat k praktické části vyučování například na medicíně - proč by právo mělo být striktně teoretické, když můžeme studenty vystavit opravdovým kauzám ze života, zamýšlí se doktor Maxim Tomoszek, učitel, jak se patří.

Účast studentů v bezplatných právních poradnách nejen pro nemajetné, takzvané právo na ulici - street law, samotní studenti práv v roli pedagogů na nižších stupních škol a konečně simulovaná soudní líčení - tyto a mnohé další jsou praktické metody výuky na právnických fakultách. Některé z nich jsou tu už déle, některé jsou inspirací "zvenku" a některé tu díky osvíceným učitelům bývaly. Lidé jako Maxim Tomoszek určité metody navrátili, některé nově zavedli.

Jaká je práce s mladými budoucími právníky, advokáty, soudci na olomoucké fakultě...? Jsou to spíše cílevědomí až ambiciozní muži a ženy, anebo se najdou i tzv. "srdcaři", kteří šli práva studovat z potřeby pomáhat a dosáhnout spravedlnosti? A nakolik relativně mladého pedagoga dobíjí a inspiruje ještě daleko mladší krev na přednáškách a v seminářích?

O právu a spravedlnosti obecně, o osobnosti právníka, ale hlavně o vyučování práva a právní vědy jako naplněném životním poslání poslouchejte v povídání Hosta ve studiu Maxima Tomoszka s Bořkem Volným ve čtvrtek 25. září.

autor: Bořek Volný
Spustit audio