Mezi Indiány se Veronika Valterová naučila lovit ryby i používat foukačku. Dostala i několik jmen

Navštěvuje je pravidelně v Severní i Jižní Americe. Dostala od nich dokonce několik jmen, například Orlí štít, Hvězdně zářící oči nebo Kráska. „Indiáni jsou strašně veselí, mají podobný humor jako my, často ironický a sarkastický,“ vypráví drobná blondýnka.

Veronika Valterová vedle koně

Snaží se s Indiány splynout, stát se jednou z nich, vědět o jejich kultuře maximum. „Je dobré znát základní pravidla, která se na daném místě dodržují,“ upřesňuje.

Neznalost totiž neomlouvá. Snadno můžete někoho urazit. Třeba tím, že neochutnáte chichu, fermentovaný nápoj z úst indiánek, který se plive do nádob a nechává kvasit.

Naučila se poznávat jedovaté hady křovináře, jíst želvy, krokodýly, piraně, červy nebo mravence. Dokonce může s muži chodit na lov, což ženy běžně nedělají. Přiznává, že s foukačkou jí to moc nejde, mnohem úspěšnější je v rybolovu.

Je dobré znát základní pravidla, která se na daném místě dodržují.
Veronika Valterová, sociální antropoložka a cestovatelka

Veronika Valterová o životě Indiánů připravuje knihu, pořádá přednášky a besedy. Pracuje navíc jako průvodkyně, s turisty jezdí do Ekvádoru, Peru, Bolívie a Argentiny a vyrábí trička s indiánskými motivy.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio