Milan Valenta: Cevakrk neboli Krkavec

1. listopad 2020

„Nevstoupíš dvakrát do jedné řeky“, říká jedna z nejznámějších sentencí starořeckého filosofa Hérakleita z Efesu. Hrdinovi knihy vysokoškolského pedagoga a psychologa Milana Valenty se to ovšem podaří.

Podaří se mu tedy něco, o čem mnozí z nás sní. Dostane šanci, udělat spoustu věcí jinak, lépe pochopitelně, spoustu věcí ovlivnit, řadě situací se vyhnout, jiné vyřešit správně. Nakonec se ovšem zdá, že návrat v kruhu nepřinese prospěch nikomu, a už vůbec ne zkoušenému Miloušovi.

Náš hrdina se díky dobrému skutku, (jak taky jinak, náš příběh je přece jen formálně trochu pohádkový), dostane do doby svých studií, do doby, kdy se rozhodovalo o jeho budoucnosti, o tom, jaký z něj bude člověk, jak a s kým bude žít, jaká budou jeho dospělá rozhodnutí. Miloušovo mladé alter ego ve stejném okamžiku překvapeně zírá na to, jak si se svým životem vůbec neporadil, koho si vlastně vzal a jak málo mu záleží na mravních a morálních principech.

Rozhlasová úprava knihy, která samozřejmě znamená výrazné krácení textu, z pochopitelných důvodů opouští jednu z linií vyprávění silně akcentující hrdinův uživatelský vztah k ženám a ještě více zvýrazňuje samotných autorem primárně vložený filosofický a intelektuální náboj příběhu.

Účinkuje: David Viktora
Připravila: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Marek Hoblík
Režie: Peter Gábor
Premiéra: 1. 11. 2020
Natočeno: 2020
autor: ele
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.