Ministerstva budou projednávat změnu zákona o obcích. Má předejít exekucím obecního majetku

20. listopad 2018

Pomoct obcím v dluzích a předejít exekucím, to je hlavní cíl novely zákona o obcích, o které teď budou jednat zástupci tří ministerstev. Problém se týká například Turovic na Přerovsku, které kvůli nepovedené stavbě domu pro seniory splácejí desítky milionů korun. Pro obec s rozpočtem kolem dvou milionů korun ročně znamená takový dluh zastavení jakéhokoliv rozvoje a investic. Budovu obecního úřadu se jim podařilo před exekutory ochránit.

Pan Jaroslav pomáhá s plením obecního chodníku. Na tyto údržbové práce Turovice peníze nemají. Úklid v obci proto zajišťují sami obyvatelé. Pravidelně pořádají brigády. „Jedno mi to není, ale co pro to udělat, když je to všechno v rukou exekutorů? Na to jsme krátcí, bohužel,“ komentuje pan Jaroslav.

Obec už kvůli dluhům v dražbách prodala většinu lesů a polí. Jedinou výjimkou, kterou se jim podařilo vyjednat, je budova obecního úřadu. Zástupci ministerstva vnitra a spravedlnosti uznali, že pro provoz obce je nezbytná. „To by byl konec fungování obce, protože když nemáme zázemí, tak se tu nedá fungovat,“ říká nezávislý místostarosta Radmil Tomčík.

Jedná se o dvě místnosti, prostor pro sekretářku plus kancelář starosty. „Je to základní prostor pro fungování obce. Tady se schází zastupitelstvo, tady se platí poplatky, když občané něco potřebují, chodí sem,“ vysvětluje Tomčík.

Pomoc zadluženým obcím

Turovice patří k nejzadluženějším obcím v Česku. Aby se v podobné patové situaci neocitly i další, je potřeba změnit zákony, je přesvědčená lidovecká senátorka Jitka Seitlová. Svolává proto teď jednání na úrovni náměstků ministerstev financí, vnitra a spravedlnosti.

Turovice prohrály soudní spor se stavební firmou. Dluhy bude obec splácet nejméně 50 let

Rozestavěný dům pro seniory v Turovicích

Po osmi letech Okresní soud v Přerově ukončil soudní spor Turovic na Přerovsku se společností SKD stavební z Lipníka nad Bečvou. Firma obci stavěla dům pro seniory, v průběhu prací ale odstoupila od smlouvy. Obec kvůli tomu musela vrátit dotace i s penále. Teď je v exekuci. Celkový dluh přesáhl 80 milionů korun. Žalobou se Turovice domáhaly vrácení alespoň části zaplacených peněz. Jenže neuspěly a musejí platit soudní výlohy.

„Nejde jen o Turovice. Zákon o rozpočtové odpovědnosti stanovuje obcím jakési povinnosti maximálního zadlužení a v případě, že dojde při čerpání evropských fondů k nějakým pochybením, v konečném důsledku může přivést řadu obcí do podobné situace, v jaké jsou dnes Turovice. Je potřeba to řešit,“ uvedla Seitlová.

Turovice v současnosti státu dluží přes šedesát milionů korun. Místostarosta Tomčík předpokládá, že své dluhy budou splácet minimálně 50 let.

autor: kra
Spustit audio