Místo frekventované křižovatky bezpečný podjezd. U Štarnova vznikl nový úsek cyklostezky

3. říjen 2018

Z cyklostezky mezi Olomoucí a Šternberkem zmizela nebezpečná křižovatka. Cyklisté se jí vyhnou díky novému úseku pod silničním mostem u Štarnova. Vede podél železniční trati. Vybudování zkratky stálo více než 6 milionů korun.

„Je to vynikající věc,“ myslí si pan Lumír ze Štarnova. Po cyklostezce do Šternberka jezdívá denně. Z nového podjezdu je nadšený: „Jednak nemusíte přes cestu, kde to bylo nebezpečné, a je to kratší.“

S nápadem využít stávající most nad železniční tratí a postavit cyklostezku hned vedle kolejí, přišel předseda Mikroregionu Šternbersko Jiří Petřek. „To bylo velice nebezpečné místo, v podstatě jediné nebezpečné místo na cyklostezce Hvězdná z Olomouce do Šternberka. Tím, že tam narostla ta doprava, jsme se rozhodli, že bychom to mohli takto propojit,“ komentuje.

Nová zkratka podjezdem propojila stávající úseky cyklostezky postavené před čtyřmi lety. Dlážděná cesta vede několik metrů od kolejí a odděluje ji více než metr a půl vysoké zábradlí. „Celá cyklostezka je koordinovaná i s tím záměrem začít v roce 2019 elektrifikaci této trati, takže je tady dost místa na to, aby bez problému ta dráha mohla jezdit a cyklostezka taky. Pokud tady ještě chvíli budeme stát a pojede vlak, uvidíme, že jsme na úrovni střechy toho vlaku,“ popisuje Petřek.

Neobvyklé řešení, jak se vyhnout křižovatce se silnicí, vítá i krajský koordinátoru BESIPu Miroslav Charouz: „Je to řešení samozřejmě velice rozumné. Toto jsou všechno věci, které vnímám jako mimořádně přínosné pro bezpečnost. Jde o to, aby si lidé zvykli v těchto nových prostorách jezdit.“

Za více než 320 metrů dlouhou cyklostezku zaplatily obce přes 6 milionů korun.

autor: mot
Spustit audio