Mnohé lokality v Česku sužuje velmi suché jaro, situace není příznivá ani na Hané

29. březen 2022

Zemědělce, ale třeba taky zahrádkáře nebo lesníky trápí suchý začátek jara. Zásoby vody ve sněhu byly většinou jen na horách a chybějící vláhu zatím jarní srážky nepřinesly. Týká se to i Hané. Ta patří podle portálu Intersucho k nejzasaženějším místům v zemi.

„Situace je špatná. Neřekl bych, že úplně kritická, ale ten nástup nic dobrého nevěstí,“ říká předseda zemědělského družstva Haňovice Petr Koukal, který ukazuje na pole na okraji obce. Sníh tu v zimě nebyl prakticky žádný. V kombinaci se suchým březnem to neznamená zrovna nejlepší start nové sezony.

„Tím, že bylo takovéto počasí, se dalo dříve naset. Máme už tedy naseté jarní obilniny, ale při nedostatku srážek hrozí, že to může ovlivnit vegetaci a vlastní růst,“ dodává Koukal.

 Voda chybí i v korytech řek

Voda nechybí jen v půdě, ale taky v korytech řek, a to hlavně ve střední a jižní části Olomouckého kraje. „Nejnižší průtok máme v Bystřici, kde máme aktuálně pouhá čtyři procenta dlouhodobého měsíčního průtoku. Třebůvka a Oskava se pohybují okolo 25 procent normálu, Morava je přibližně na 30 procentech. Bečvou protéká 20 procent a v Romži je v současnosti osm procent dlouhodobého průměru,“ shrnuje mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Dopady sucha pociťují taky hasiči. Jen za poslední tři týdny vyjížděli v Olomouckém kraji zhruba k 90 požárům travních a lesních porostů způsobených hlavně pálením klestí. Podle mluvčí hasičů Lucie Balážové je to více než za celý minulý rok. „Důrazně doporučujeme lidem, aby se v tomto období pálení klestí úplně vyhnuli, a to z důvodu, že je opravdu velké sucho a větrno a požáry se rychle šíří,“ uvádí Balážová.

„Nestačí, aby jednou zapršelo, ty srážky by musely být vydatnější a dlouhodobější, aby se to vyrovnalo.“
Vedoucí katedry ekologie a životního prostředí olomoucké přírodovědecké fakulty Bořivoj Šarapatka

Jak doplňuje vedoucí katedry ekologie a životního prostředí olomoucké přírodovědecké fakulty Bořivoj Šarapatka, pro návrat do normálu by musely přijít vydatné a hlavně dlouhodobé srážky. „Nestačí, aby jednou zapršelo, ty srážky by musely být vydatnější a dlouhodobější, aby se to vyrovnalo,“ zmiňuje Šarapatka.

Nejen zemědělci tak teď vyhlížejí následující dny. Od středy by totiž mělo přijít ochlazení doprovázené srážkami.

Spustit audio