Mnozí zemědělci v Česku už nebudou chovat prasata, je to pro ně nevýhodné. Končí třeba v Haňovicích

28. březen 2022

V Česku přibývá zemědělců, kteří se rozhodli skončit s chovem prasat. Provoz vepřínů se jim prý nevyplácí. Výkupní cena vepřového sice v posledních týdnech vzrostla, to samé ale platí i o nákladech. 

V regionu končí s chovem prasat například zemědělské družstvo v Haňovicích na Olomoucku. „Tato sekce už je prázdná, sem už žádná zvířata nepřijdou,“ ukazuje vedoucí chovu Hugo Hradilík, který prochází prasečí farmou zemědělského družstva Haňovice. Ta je už v tuto chvíli z velké části prázdná. Poslední selata se tu narodila minulý týden. „Někdy na přelomu srpna a září je prodáme na jatka a tím bude chov prasat ukončen,“ dodává Hradilík.

Dříve měli na této farmě a ve výkrmně v nedaleké Bílé Lhotě dohromady kolem čtyř tisíc prasat. Podle předsedy haňovického zemědělského družstva Petra Koukala už byl provoz vepřína kvůli nízkým výkupním cenám ekonomicky neudržitelný.

„Během března došlo k posunu a zvednutí výkupních cen poměrně razantně, nicméně stoupají i vstupy.“
Petr Koukal, předseda haňovického zemědělského družstva

„Během března došlo k posunu a zvednutí výkopních cen poměrně razantně, nicméně stoupají i vstupy, ať už se jedná o krmiva, energie, mzdy. A nám ta ekonomika tady prostě nevychází,“ uvádí Koukal.

Rozhodnutí uzavřít vepřín už nezvrátila ani nově vyhlášená podpora Ministerstva zemědělství pro chovatele prasat. Ta by se mohla celkově vyšplhat až na 100 milionů korun.

Dotace, které nevyužije každý

„V novém programu na podporu činnosti zaměřených na ozdravení chovu prasnic budou moci chovatelé čerpat prostředky na úkony spojené s prováděním opatření zaměřených proti rozšiřování některých chorob prasat. Dotace se bude poskytovat ve čtyřech sazbách mezi 35 až zhruba 80 tisíci korunami na jedno ustájovací porodní místo prasnic,“ shrnuje mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Dotace ale nevyužije například ani nedaleké zemědělské družstvo Unčovice, které přitom s chovem prasat pokračuje. „Tohle je dotační titul, který nepodporuje přímo chovatele prasat. To znamená, že si na to nemohou sáhnout všichni, ale jen ti, kteří mají nějaký zdravotní problém v chovu,“ říká předsedkyně unčovického družstva Milada Rašková Měsícová.

Počet chovaných prasat za necelých 20 let klesl na polovinu

Počet chovaných prasat v Česku ubývá dlouhodobě. Zatímco ještě v roce 2004 jich u nás Český statistický úřad evidoval více než tři miliony, loni to bylo zhruba o polovinu méně.

 

Spustit audio