Moravská filharmonie bude v příští sezóně hledat nového šéfdirigenta. Nahradí Petra Vronského

4. červenec 2018

Nadcházející sezóna Moravské filharmonie Olomouc bude ve znamení hledání nového šéfdirigenta. Ten nahradí Petra Vronského, který orchestr vedl třináct sezón. Adepti na jeho místo se odborné komisi i olomouckému publiku představí na sedmi koncertech.

Zahajovací, v hudební hantýrce také vykopávací, koncert bude ještě patřit Petr Vronskému. Ten pak jako umělecký garant bude v komisi s dalšími rozhodovat o svém nástupci.

„Ta kritéria jsou zatím elementární, chceme se orientovat především na české, potažmo slovenské dirigenty. Ty důvody jsou ryze praktické. Ať už je to ta komunikační rovina s orchestrem, kdy přeci jen, byť dnes kdekdo mluví anglicky, je tam se zahraničním člověkem určitá komunikační bariéra. Jsou to i ty praktické důvody, že čeští dirigenti většinou hostují v Čechách, takže jsou dosažitelnější, zatímco když máte šéfdirigenta Brazilce, tak se bude do Brazílie vždycky vracet a nebude vždy dostupný tak, jak by si člověk přál nebo potřeboval. Jde o to, aby to byl člověk už s nějakými zkušenostmi, člověk s nějakou praxí. Nemusí to být nutně u symfonického orchestru, ale musí to být u orchestru profesionálního,“ upřesnil kritéria výběru ředitel filharmonie Jonáš Harman.

Dirigent Petr Vronský: Svá nejlepší léta jsem rád věnoval Olomouci. Teď je čas jít dál

Šéfdirigent Petr Vronský se loučí s Moravskou filharmonií

Petr Vronský se narodil v Praze, dětství ale trávil v Olomouci, kde jeho otec působil jako koncertní mistr. Po 13 letech v roli šéfdirigenta opouští Moravskou filharmonii.

Role šéfdirigenta orchestru je podle Harmana zásadní a přirovnal ji s nadsázkou k fotbalovému trenérovi. „S tím ale, že ten trenér vysloveně řídí ty hráče i při zápase, zatímco trenéři ve sportovních utkáních sedí na těch lavičkách a už jenom čekají, co se stane. Samozřejmě taky asi mají nějaké mechanismy na to, jak to ovlivňovat. Ale je to v podstatě člověk, který ty jednotlivé hráče v tom orchestru svým způsobem také formuje,“ je přesvědčený ředitel.

Někteří dirigenti se hlásí sami, jiné oslovuje přímo Moravská filharmonie. „Z těch nejmladších je to například Marek Prášil nebo Aleš Komárek. Potom lidé, kteří jsou v Olomouci velmi dobře známí, jako je třeba pan Stanislav Vavřínek. Z té o něco starší generace můžeme zmínit třeba pana dirigenta Müllera nebo nově nastupující ‚hvězdu‘ Jiřího Rožně,“ vyjmenovává Jonáš Harman.

Sezónu v květnu uzavře známý houslový koncert Petra Iljiče Čajkovského. Právě po něm by už mělo být známé jméno nového šéfdirigenta Moravské filharmonie Olomouc.

autor: bam
Spustit audio