Moravské divadlo v Olomouci představí premiéru černé komedie Ryba ve čtyřech. Je poctou pro čtveřici herců

17. březen 2023 10:02

Moravské divadlo v Olomouci v pátek večer uvede v premiéře černou komedii s názvem Ryba ve čtyřech. Inscenace s kriminální zápletkou podle rozhlasové hry Wolfganga Kohlhaaseho a Rity Zimmerové z roku 1968 se na české divadelní scéně objevuje podesáté. 

V Olomouci to bude ale poprvé, navíc bude poctou čtyřem významným hereckým osobnostem, které slaví významná životní jubilea. „Naše Ryba ve čtyřech je dárkem hlavně pro čtyři naše hlavní představitele, protože v loňské sezoně oslavili 40. a 30. sezonu případě Vlasty Hartlové v Moravském divadle. Zároveň všichni vloni i v průběhu letošního roku slaví významná životní jubilea, takže doufáme, že to pro ně – ale i pro diváky – bude za odměnu,“ říká režisér inscenace a šéf činohry Roman Vencl.

Ryba ve čtyřech, která má i filmovou verzi, je dodnes jednou z nejúspěšnějších německých kriminálních komedií. Hra patří k literárně-dramatické formě morytátu. V Olomouci je tedy inscenace Ryba ve čtyřech beneficí pro Václava Bahníka, Naděždu Chrobokovou Tomicovou, Vlastu Hartlovou a Ivanu Plíhalovou. „Já se v této hře jmenuji Klementina a jsem nejmladší z těch tří sester. A byť jsem v té hře stejně stará, jako jsem teď, tak jsem tam pořád za naivku,“ usmívá se Ivana Plíhalová.

Cecílie má úplně jiné zájmy, než aby vedla pivovar. Má spíš zájem o chlapy.
Vlasta Hartlová popisuje roli Cecílie

Karolínu bez smyslu pro humor, která řeší jen rodinné problémy a peníze, hraje Naděžda Chroboková-Tomicová. Roli Cecílie se ujala Vlasta Hartlová. „Cecílie má úplně jiné zájmy, než aby vedla pivovar. Má spíš zájem o chlapy,“ poodkrývá roli Vlasta Hartlová.

A jaký je Václav Bahník v roli sluhy Rudolfa? „Po letech věrné služby si chce uskutečnit vlastní sen a vydat se na cestu kolem světa, aby zažil něco jiného než jen to věčné posluhování,“ říká Václav Bahník.

Premiéra kriminální komedie Ryba ve čtyřech v Moravském divadle začíná v pátek v 19 hodin.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související