Můj život je jeden velký flám, usmívá se Hana Pospíšilíková. Zasvětila ho hanáckému folkloru

Hana Pospíšilíková, emeritní předsedkyně Hanáckého folklorního spolku, je letošní držitelkou Ceny veřejnosti Olomouckého kraje za výjimečný počin v oblasti kultury.

Cena veřejnosti Olomouckého kraje za výjimečný počin v oblasti kultury

Kromě toho je nositelkou ceny Křesadlo roku 2021 za významné dobrovolnické aktivity na území Olomouckého kraje.

V čele Hanfosu stála Hana Pospíšilíková šestnáct let. Ale folklor ji provází od malička. Jejím velkým snem bylo mít dospělácký hanácký kroj a moci jej nosit a oslavit tak hanáckou tradici. A to se také povedlo. A stejně tak šířit vztah k Hané a k tradici lidové kultury mezi lidi nejen napříč Českem.  

Je tady jasné, že o hanáckém folkloru, tradicích a lásce k Hané, ale také o spolkové činnosti v obcích v dnešní době, jsme mluvili.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

  • Festivaly na Hané

    Festivalová sezóna na Hané je bohatá i pro milovníky krojů, lidových písniček, nářečí, staletých zvyků nebo tanců. Od června až do září se ulice a zákoutí Přerova...

  • Hody s hanáckým právem

    Hody byly vždy příležitostí k sezvání přátel a příbuzných. Trvaly minimálně tři dny. Archaickým obyčejem, který se na Hané kdysi  o hodech dodržoval, bylo stínání berana.

  • Hanácký kroj

    Nejvýraznějším projevem tradiční lidové kultury na Hané je lidový oděv. Vzhledem k rozsáhlému území regionu vyniká rozmanitostí, kterou můžeme spatřit v barevnosti,...