Na Antarktidu s bastrubkou v batohu

Cvičit se musí, to ví i kapelník dechovky Valanka a zároveň ornitolog Václav Pavel. Proto si na další cesty s sebou brává hudební nástroj. Kolegové to už vlastně vyžadují, líbí se jim, když jim na Antarktidě nebo Špicberkách zahraje.

Václav Pavel pracuje v Centru polární ekologie na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a v Ornitologické laboratoři na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

Při svých putováních za pozorováním ptáků navštívil severské země, Rusko a Špicberky, kde si také prošel kurzem chování v blízkosti ledního medvěda. Viděl ho ale naštěstí jen z dálky. I tak to stálo za to. Třikrát se zúčastnil českých vědeckých expedic na stanici Johanna Gregora Mendla na ostrově Jamese Rosse ve Weddellově moři v Antarktidě. S úsměvem říká, že žádnou drsnou zimu nezažil, a tak pozorování rybáků dlouhoocasých probíhalo vždy podle plánů.

Václav Pavel je jedním z lidí, kteří připravují Kurz polární ekologie, který se zaměří na studium života v extrémních podmínkách polárních oblastí. Zahrnuje skupiny biologických oborů i oblast věd o Zemi.

Na bastrubku a pozoun cvičí pravidelně, jako kapelník Valanky musí jít přece příkladem. S dechovkou ostatně navštívil řadu zemí, hráli v Chorvatsku, Rakousku, Holandsku nebo Německu. Od roku 2011 pravidelně spolupracují s textařem Miloněm Čepelkou, kterého znáte z Divadla Járy Cimrmana.

autor: voj
Spustit audio