Na jaře je Haná nerozvity pópátko

Nedávno jsme si připomněli 10 let od odchodu rodáka z Náměště na Hané, herce Ladislava Lakomého. Pásmo hanácké poezie, kterou přednáší svým nezaměnitelným způsobem za doprovodu lidových písní. 

Při poslechu pásma Na jaře je Haná nerozvity pópátko můžete posoudit, jak je hanáčtina krásná. O hudební doprovod se postarají Muzika Haná, Klas, Ječmeni a mužský sbor Hlahol z Mysločovic.

Spustit audio

Související

  • KVÍZ: Omite hanácke?

    Český rozhlas Olomouc je na Hané doma. Rozuměli byste nám, kdybychom vysílali v místním dialektu, který je pestrý a rozmanitý? Otestujte své znalosti.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.