Na lanýže v Chorvatsku? Musíte mít povolení a doprovod se psem, říká Radim Svačina

Říká se mu lanýžový kuchař, čemuž se trochu brání. Umí vykouzlit domácí lanýžovou zmrzlinu v amaretkové krustě na ananasovém carpacciu s balsamico redukcí. Je to jedna ze specialit v jeho restauraci v Opavě.

Lákají ho do Prahy, on je ale na Moravě spokojený. Pracoval ve Frýdlantu nad Ostravicí, Čeladné a několika místech v Opavě.

Na jídlo se tu chodí ke Svačinovi

Kuchaři, který bývá v Dobrém ránu České televize. Možná jste viděli, jak připravoval tataráčky ze všech možných surovin. „Mám to rád, užívám si každý přímý přenos. Vtipné je, že jakmile kamera odjede a já zmizím ze záběru, kluci ze štábu se přisunou ke stolu a ochutnávají. Samozřejmě mi to nevadí. Těší mě, že jim chutná.“

Jako každý správný šéfkuchař se zajímá o místní suroviny, procestoval Opavsko, našel si své farmáře, u kterých nakupuje. Ale potkat ho klidně můžete v lese, kde sbírá houby nebo trhá bylinky.

„Jednou za čas uděláme nějaký degustační večer, připravíme speciální menu. To listuju ve slezských kuchařkách nebo čerpám ze svých návštěv v Itálii, Francii, Maďarsku nebo Chorvatsku, kam často jezdíváme s přítelkyní,“ říká Radim Svačina.

Vyučil se v oboru kuchař – číšník. Je jasné, že u sporáku je mistr, jak mu to ale jde na place? „No, přinesu a odnesu jídelní lístek, ale víc se do ničeho nehrnu. Přenechávám to jiným,“ směje se. Číšníky si, stejně jako kuchaře, pečlivě vybírá. Práce je musí bavit, musí mít přehled o celé restauraci, znát dokonale jídelní lístek a nesmějí nikdy dát zákazníkům najevo, že se dobře nevyspali.

„Přijeďte se podívat do Opavy, rádi vás uvidíme. Teď v létě budeme grilovat, ochutnáte třeba polský bigos, vepřovou kotletku na kosti s kaštanovým přelivem a pečenými batáty nebo dýňový krém,“ zve všechny posluchače Radim Svačina.

autor: voj
Spustit audio