Na Libavé letos vysadí 20 milionů nových stromů. Sazenice skladují v bývalém vojenském krytu

27. duben 2018

Dvojnásobný počet sazenic stromů než v předcházejících letech posílají Vojenské lesy na Libavou. Letos by jich tam měli dělníci vysadit rekordních 20 milionů. Nahradí vykácené stromy po kůrovci a hlavně po větrné kalamitě, která oblast zasáhla v polovině března.

S Antonínem Mičánem, provozním technikem Vojenských lesů a statků, projíždíme lokalitou, která se jmenuje Lesní úsek Eliščino. Jsme na obrovské pasece, právě tady se před chvíli dotěžilo. „Tato paseka má odhadem 30 nebo 40 hektarů,“ říká Mičán. Po pasece jezdí traktor se speciálním válcem vzadu. „To je drtič na přípravu půdy,“ upřesňuje technik. Podobných pasek k zalesnění na Libavé připravují desítky.

Dorazili jsme k místu, kde stojí velká betonová stavba. Je schovaná v lese a porostlá trávou a keři. „To je bývalý vojenský bunkr, kde se schovávala munice. Teď tu schováváme sazenice,“ vysvětluje Antonín Mičán. Otevíráme plechová vrata a přímo za nimi jsou desetitisíce sazenic. „Je jich tu kolem 200 tisíc,“ upřesňuje.

Sazenice stromů lesníci skladují v bývalém vojenském bunkru

Jsou tu listnaté i jehličnaté stromy. „Tady jsou javory, javor klen. Dále borovice lesní, smrk ztepilý a tady máme dub zimní,“ vyjmenovává nadlesní Lesní správy Potštát Jaroslav Kašpar. Kryt je podle něj ideálním skladištěm pro sazenice. „Drží se tu během roku stálá teplota kolem 7 stupňů,“ vysvětluje. Vzadu vidíme ještě hromady sněhu. „To aby se tady udržela vlhkost i ta teplota, aby se ten sklad stále ochlazoval,“ dodává Kašpar.

Paní Helena sází stromky už 30 let. „Březen byl krutý, protože byly mrazy a sníh, a tak jsme si zvykli a to sázení nám celkem jde. Někdy je to lepší, někdy horší. Záleží, v jakém to je terénu,“ komentuje.

O práci letos paní Helena strach nemá. Kvůli kalamitě bude muset se svými kolegyněmi jen tady na Libavé vysadit celkem 20 milionů sazenic.

autor: kra
Spustit audio