Na ostrově Sal? No stress!

17. březen 2015

Ostrov Sal z kapverdského souostroví je ostrov slaný a turisty vyhledávaný. I když leží západně od afrických břehů, jsou tu patrné i evropské vlivy.

Cestovatel Marek Dostál si k plnému vychutnání klidu ostrova zvolil měsíc říjen. Název ostrova Sal souvisí se solí a ta je tam skutečně všude. Kromě těžebních polí Padre de Luma je tu i kráter s barevnými teplými slanými jezírky.

Oproti turistickému písečnému jihu je skalnatější sever pustý a neobydlený. I když se tu nabízí k zapůjčení kolo a terén je spíše plochý, nejsou tu cesty. Na cyklocesty je i dost horko. Je lépe zvolit potápění nebo windsurfing. Ostrov Sal je součástí ostrovního státu Kapverdská Republika.

Význam těchto západoafrických ostrovů spočíval v zásobování lodí pro další oceánské plavby. Byl střediskem obchodu s otroky, později sem vozili portugalské trestance. Vyhledávali ho lovci velryb, pěstovala se tu cukrová třtina. Dnes se stát Zeleného mysu potýká hlavně s nedostatkem vody, ač paradoxně –všude kolem má atlantické vody plno. Hlavní orientací ekonomiky dneška je cestovní ruch.

Heslem ostrovanů je No stress! Tak tedy pokuste se zvolnit tempo a zaposlouchejte se do vyprávění Marka Dostála.

autor: Eva Stryková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.