Na Polsko nedám dopustit, říká zahraniční zpravodaj Petr Vavrouška

Pro Český rozhlas pracuje Petr Vavrouška patnáct let. Začínal v domácí redakci, pak vyjížděl na krátké pracovní cesty do zahraničí, aby se nakonec na čtyři roky usadil jako zahraniční zpravodaj v Moskvě. Bylo to jednoduché – přišla nabídka a on souhlasil. Proč nezkusit něco nového? A vypilovat další jazyk.

Dnes se rusky samozřejmě domluví bez problémů, stejně jako polsky. Aby ne, u našich severních sousedů strávil pět let. Po celou dobu se snažil měnit pohled Čechů na Polsko, bourat negativní klišé. Věřím, že se mu to povedlo. On sám na ně nedá dopustit.

Cítit je to ostatně i knížky, kterou Petr Vavrouška před pár dny vydal. Jmenuje se Polské duše a je plná rozhovorů s lidmi, kteří žijí neobyčejný život. Třeba s režisérkou Agnieszkou Holland, bývalou první dámou Danutou Walesovou, ministrem obrany a zahraničí Radoslawem Sikorskim, manželkou Pianisty Halinou Szpilmanovou, Kazimierzem Albinem, který přežil hrůzy koncentračního tábora v Osvětimi nebo s Robertem Biedroněm, první polským poslancem, který se otevřeně přihlásil ke své homosexualitě. Úvod ke knize napsal známý milovník Čechů a zároveň jejich laskavý kritik Mariusz Szczygiel.

Petr Vavrouška a moderátorka Dita Vojnarová

Petr Vavrouška tvrdí, že neexistuje průměrný zpravodajův den. Vždycky je připravený vyrazit tam, kde se něco děje, kam ho jeho zaměstnavatel pošle. Byl v Afghánistánu i Pákistánu, sledoval a referoval o nepokojích na Ukrajině, vysílal o tragédii v Beslanu, byl na olympiádě v Soči.

Pracovní stůl má doma v bytě, což se může zdát jako velká výhoda. Má to ale i své nevýhody – chybí okamžitá konzultace s kolegy, je dobré znát jejich názor, jejich postřehy mohou člověka posunovat dál. „Mým prvním (a dobrým) posluchačem je manželka,“ směje se Petr Vavrouška, táta tří dětí.

Nedávno prošel společně s uprchlíky balkánskou cestu. Vyrazil z Řecka, přes Srbsko a Makedonii došel až do Maďarska. Bude se tam vracet – jeho reportáže, telefonické vstupy, komentáře i rozhovory tak můžete slyšet na stanicích Českého rozhlasu.

Petr Vavrouška: Polské duše
autor: voj
Spustit audio