Na slabý příběh jsem při pátrání po osudech pilotů RAF ještě nenarazil, říká Daniel Švec

Čte literaturu, navštěvuje archivy. Po osudech pilotů RAF pátrá už od střední školy. „Těch listin je neuvěřitelné množství, pořád je v nich mnoho věcí, které ještě nebyly zmapovány,“ vysvětluje soukromý historik Daniel Švec.

V rámci svého výzkumu kontaktuje i příbuzné pilotů RAF, kteří ho přijímají velmi vstřícně. „Svou první publikaci jsem začal psát tak, že jsem narazil na neteř navigátora plukovníka Karla Bečváře. Měla doma fotky a nějaké dokumenty a ponoukla mě k tomu, abych dal dohromady knihu,“ vzpomíná historik.

Ti muži šli do války dobrovolně, bojovali za náš národ, za republiku, a prožili řadu útrap. Vrátili se jako vítězové, ale slávu si užívali jen chvíli. „Zatímco Britové projevovali pilotům RAF velikou úctu – a je to tak dodnes, komunistický režim se k nim zachoval neuvěřitelně, zbavil je úplně všeho. Majetku, svobody, víry,“ kroutí hlavou Daniel Švec.

Daniel Švec, soukromý historik

Daniel Švec pořádá přednášky pro základní a střední školy, kde mladými lidem vštěpuje, že máme být na co a koho hrdi. Připravuje historické rekonstrukce, v rámci kterých s pomocí dobových materiálů a předmětů navozuje prostředí určité doby. Je členem Czech Spitfire Clubu, na který můžete narazit třeba na leteckých dnech.

autor: voj
Spustit audio