Na Šumpersku přibývá měst a obcí bez dětského lékaře. V Lošticích ho shání už přes rok

16. leden 2022

Už více než rok je prázdná ordinace dětského lékaře v Lošticích na Šumpersku. Hledání pediatra sice vedení města vzdát nechce, ordinaci ale zatím raději přenechá praktikovi pro dospělé. Ještě předtím ji ale samospráva nechá opravit. 

„Poslední investice v těchto prostorách proběhla někdy před dvaceti lety. Máme tu už domluvenou paní doktorku, která bude ordinovat pro dospělé,“ popisuje nezávislá starostka Šárka Havelková Seifertová uprostřed místnosti v budově základní umělecké školy. Prostory dříve sloužily jako dětská ordinace. Od předloňského odchodu jediné loštické pediatričky se ale nepovedlo najít náhradu.

„Přes veškeré úsilí, které jsme tomu věnovali, se nám nepodařilo pediatra zajistit,“ dodává starostka s tím, že hledání pediatra ale určitě vedení města vzdát nechce. „Pořád doufáme, že to není v konečné fázi a Lošticím se podaří dětského lékaře sehnat,“ doplňuje.

Do té doby ale musí rodiče s dětmi za lékařem jezdit do Mohelnice. Ještě náročnější dojíždění za pediatrem pak mají lidé ze Štítů, kde dětská ordinace nefunguje už několik let.

„Jsme aktivní. Snažíme se, sledujeme inzeráty, nabízíme moderní ordinaci a k tomu byt. Zájem ale není žádný, naše snaha vychází úplně vniveč,“ říká štítecký starosta Jiří Vogel z ODS.

Stejný problém řeší i další radnice v regionu. Zhruba rok a půl dětského lékaře shání například i ta v Úsově.

Spustit audio