Na zámku v Čechách pod Kosířem si můžete prohlédnout slavný obraz Josefa Mánesa Červené paraplíčko

29. červen 2024 11:09

Na zámek v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku se vrátilo po 170 letech vrcholné dílo Josefa Mánesa. Má název V létě, známé je ale spíš jako Červené paraplíčko.

Zapůjčení obrazu ze soukromé sbírky zprostředkovali pracovníci Národní galerie. Mánes byl přítelem a častým hostem šlechtické rodiny Silva Tarouca, která na zámku v minulosti žila. Skicu k obrazu namaloval v roce 1854 právě v Čechách pod Kosířem. I tu návštěvníci uvidí v zámecké expozici.

„Jsme velmi rádi, že se nám podařilo ve spolupráci s Národní galerií zapůjčit na zámek jeden z nejslavnějších Mánesových obrazů Červené paraplíčko,“ říká při rozbalování vzácného originálu i kopie Mánesova obrazu kastelán zámku Roman Váňa.

Veronika Hulíková odkrývá slavný obraz Josefa Mánese Červené paraplíčko

„Navázali jsme tak na dlouhodobou spolupráci s Národní galerii a například po Švadlence a po několika dlouhodobějších zápůjčkách Mánesových děl nyní přichází na řadu toto relativně drobné dílko, nicméně vycházející, abych to řekl trošku poeticky, z Mánesovy duše a srdce,“ popisuje Váňa a dodává: „Je to jedno z mála jeho děl, které nemusel malovat na zakázku pro peníze, ale maloval to, protože chtěl a chtěl tím obdarovat jednu z blízkých přítelkyň,“ uvádí.

Kde Josef Mánes slavný obraz maloval, není jasné. Ředitelka Sbírky moderního umění Národní galerie v Praze Veronika Hulíková je přesvědčená, že okolní krajina za ústřední dvojicí je Haná a stavba v pozadí připomíná právě zámek v Čechách pod Kosířem.

Je to jedno z mála jeho děl, které nemusel malovat na zakázku pro peníze.
Roman Váňa, kastelán zámku v Čechách pod Kosířem

„Červené paraplíčko je opravdu jeden z nejmenších Mánesových obrazů, měří 17,5 centimetrů na výšku, 14 centimetrů na šířku. Je to ale skutečně velmi významné dílo v kontextu Mánesovy tvorby, ale i vývoje českého malířství v průběhu 19. století,“ zmiňuje Hulíková.

Kurátoři Národní galerie si Červené paraplíčko ze zámku odvezou v polovině září.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio