V Dolanech na Olomoucku po měsících sehnali praktického lékaře. Ti jsou žádaným a nedostatkovým zbožím

1. červenec 2024 11:45

Sehnat praktického lékaře je podle vedení České lékařské komory čím dál tím větší problém. Několik měsíců ho hledali taky v Dolanech na Olomoucku. V obci a okolí na něj čeká zhruba 1700 lidí. Teď se podařilo lékařku sehnat. Samospráva jí už připravuje provizorní ordinaci v Domě s pečovatelskou službou.

Čtěte také

„Tady je ordinace, tady hygienické zázemí, tady bude čekárna,“ ukazuje starosta Dolan Rudolf Pečinka za STAN zatím bíle vymalované, ale prázdné místnosti budoucí provizorní ordinace. Následně ji má nahradit stálá ordinace. „Chceme vybudovat ordinaci z modulárních systémů. Teď na tom pracujeme s projektantem,“ popisuje Pečinka.

Bývalá lékařka totiž ordinovala ve svém domě. Pokud vše půjde podle plánu, bude montovaná budova s ordinací hotová do konce roku.

Chceme vybudovat ordinaci z modulárních systémů. Teďka na tom pracujeme s projektantem.
Rudolf Pečinka, starosta Dolan

Pečinka přiznává, že když dostal zprávu, že se podařilo ve výběrovém řízení krajského úřadu najít novou lékařku pro Dolany, spadl mu kámen ze srdce. Ví, že v nedaleké obci Štěpánov začínají také hledat praktika.

Několik let zatím marného hledání má za sebou vedlejší obec Bělkovice-Lašťany. Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová doplnila, že výběrové řízení na praktického lékaře vypsal krajský úřad například i v Přerově.

Olomoucký kraj si ale podle dat zdravotních pojišťoven i výzkumu Místo k životu ve srovnání s ostatními kraji v dostupnosti zdravotní péče nestojí špatně. „Poskytování zdravotní a sociální péče v Olomouckém kraji je v rámci srovnání 14 krajů na třetím místě za Prahou a Královéhradeckým krajem,“ tvrdí náměstek hejtmana Dalibor Horák z ODS.

Všeobecná zdravotní pojišťovna hodnotí dostupnost lékaře průměrný věk, plánované odchody do důchodu a podobně v mapě tzv. preferovaných oblastí. V místech, kde hrozí zhoršení dostupnosti zdravotní péče, pak nabízí k nové smlouvě lékařům finanční bonus několika set tisíc korun.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio