V několika obcích na Přerovsku uklízí škody po bleskových povodních a přívalových deštích

2. červenec 2024 08:37

Obyvatele několika obcí na Přerovsku zasáhly minulý týden bleskové povodně a několik dní nato přívalové deště. Domy plné bahna a vody měli například lidé v Hradčanech, Kladníkách, Domaželicích nebo Šišmě.

Dům Marie Tomečkové v Hradčanech voda zaplavila dvakrát po sobě. Čerpadla hasičů tady jedou v domě i na zahradě. „Prostě co voda mohla, tak zničila, takže jsme museli všechno vyhazovat,“ povzdechne si. „Museli jsme vytrhat podlahy. Kuchyňská linka je pokřivená, myčka, chladnička, mraznička, všechno pryč,“ dodává. Škody jdou do víc než desítek tisíců. „Naštěstí jsem pojištěná, tak uvidíme,“ říká.

Cestu do nedaleké Šišmy lemují plastové kontejnery na odpad a dokonce i autobusová zastávka, odnesl je sem rozvodněný potok. V obci zatopil na čtyři desítky domů. Na lavičce před jedním z nich sedí vysílená důchodkyně Marie Jančová.

„To byla hrůza. Přes zábradlí takové gejzíry, to jsem ještě neviděla, jak jsem stará,“ zmiňuje. Její zahrada, dvůr, garáž jsou povodní zasažené. „Všechno, všude bahno,“ popisuje smutně.

Paní Jančové přijeli s úklidem pomoct dobrovolní hasiči. „Teď už je to pohoda. V ten čtvrtek to bylo o hodně horší,“ popisuje jeden z nich.

To byla hrůza. Přes zábradlí takové gejzíry, to jsem ještě neviděla, jak jsem stará.
Marie Jančová ze Šišmy na Přerovsku

Voda poškodila i hráz nedalekého rybníka. Lidem aktuálně žádné nebezpečí nehrozí. „Nádrž byla odčerpána a v současnosti probíhá její sanace. Dojde k vykácení dřevin, tak aby byly uvolněny přístupy, dojde k dosypání hráze, zpevnění a stabilizaci,“ ubezpečuje mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Vodohospodáři upozorňují, že půda je v Povodí Moravy nasycená. Povodně se tak můžou opakovat.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související