V Olomouci začala výstava o historii ohňostrojů a pyrotechniky. Co všechno se na ní dozvíte?

3. červenec 2024 15:02

V olomouckém arcidiecézním muzeu začala nová výstava s názvem Ohňová dramata. Zaměřuje se na využití střelného prachu pro zábavní účely. Návštěvníci se na ní dozvědí například informace o nejstarších ohňostrojích a pomyslně se seznámí s nejvlivnější pyrotechniky a uměleckými díly spojenými se světelnou show.  

„V první polovině 16. století si bohatá řížská města vzala pyrotechniku a začala ji používat pro svou zábavu,“ zmiňuje vedoucí Arcidiecézního muzea Miroslav Kindl.

Například norimberské karnevalové slavnosti provázel tzv. běh vousatých masek. „Tito běžci měli věnce, ve kterých měli schované pyrotechnické svíce, ze kterých sršely ohně, nebo měli na hlavách místo čepic hrady, ze kterých také sršely ohně. To všechno je tady na výstavě ukázáno,“ dodává Kindl.

Kurátor výstavy Ohňová dramata a vedoucí muzea Miroslav Kindl u paliček na pěchování raket

Ve vedlejší vitríně pak jsou pestrobarevné tisky. „Kolorované kresby dokumentují například, jak se vyrábí ohňostrojný hrad nebo ohňové kolo. Ukazují, jak vypadá ohňostrojná pistole, která střílí rakety a další a další věci. Jsou to skutečně luxusní a nádherné kresby,“ líčí Kindl. 

Milovníky ohňostrojů byly až do 19. století především německy mluvící země, Anglie nebo Vídeň, ale ani na našem území si lidé ohňostroje nenechali ujít. „Víme, že v Praze bylo zapáleno okolo poloviny 17. století a v druhé polovině 17. století několik ohňostrojů. Brněnští radní nechali zapálit několik ohňostrojů na oslavu císařské rodiny většinou na konci 17. století a tyto ohňostroje dokonce nechali graficky dokumentovat,“ říká Kindl.

Výstavu Ohňová drama v Arcidiecézním muzeu si lidé můžou prohlédnout do konce roku.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio