Bouřky v Olomouckém kraji nejvíce postihly Prostějovsko a znovu Přerovsko

1. červenec 2024 09:22

Silné bouřky, které se prohnaly Olomouckým krajem v neděli podvečer a v noci, nejvíce postihly Prostějovsko a Přerovsko, hasiči vyjížděli k 260 událostem.

V Dolních Nětčicích na Přerovsku hasiči preventivně evakuovali dětský tábor, 42 dětí a osm dospělých bylo převezeno do místního kulturního domu, sdělila ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Přívalové deště znovu postihly také obce, které se od čtvrtka minulého týdne vypořádávaly s bleskovými povodněmi, potvrdili v pondělí ČTK starostové Šišmy a Kladník.

Tentokrát přívalové srážky nejvíce zasáhly okres Prostějov, kde jsme měli 152 událostí, a znovu potrápily také Přerovsko (48 zásahů), kde již od poloviny minulého týdne odstraňujeme následky předchozích bleskových povodní. O to náročnější situace na místě panovala,“ uvedla mluvčí hasičů.

Na operačním středisku hasiči přijali během neděle stovky oznámení, zaměstnaly je nejen bouřky, ale i silný vítr na Šumpersku a Jesenicku. Do terénu vyjelo několik desítek profesionálních a dobrovolných hasičů.

Bouřky způsobily komplikace i na trati, v časných ranních hodinách například zastavil spadlý strom dopravu mezi Mikulovicemi a Jindřichovem ve Slezsku na severu regionu.

Nedělní silné bouřky a přívalové srážky také na mnoha místech zvedly hladiny toků. Na nejvyšším stupni povodňové aktivity stále ještě zůstává říčka Velká Haná ve stanici Vrchoslavice na Prostějovsku v Olomouckém kraji.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Zdroj: ČTK

Spustit audio

Související