Bouřky z minulého týdne napáchaly škody i na polích. Porosty jsou poškozené, kvůli mokru se zpozdí i začátek žní

3. červenec 2024 12:55

Polehlé obilí, někde i poničené kroupami, a spousta vody a bláta. Tak teď vypadají některá pole na střední Moravě. Porosty poničily bouřky a přívalové deště, které minulý týden region několikrát zasáhly.

„Díváme se na pšenici ozimou, je to lán něco přes 30 hektarů, tady je to v těch pásech polehané. Porost, který jako kdyby byl uválcovaný parním válcem,“ ukazuje předseda zemědělského družstva Kokory na Přerovsku Vladimír Lichnovský na pole s pšenicí, na kterém jsou následky bouřek vidět na první pohled.

Ještě před týdnem přitom bylo obilí ve výborné kondici. „Bouřky nám bohužel ten velmi nadějný porost poničily, takže se bojím, že ta kvalita místo potravinářské bude krmná, protože, když to leží na zemi, tak to budou napadat plísně,“ dodává.

Bouřky nám ten velmi nadějný porost poničily, takže se bojím, že ta kvalita místo potravinářské bude krmná.
Vladimír Lichnovský, předseda zemědělského družstva Kokory

Poškození je ale patrné i na polích s mákem a s dalšími obilninami. Některé porosty jsou poničené až z 80 procent. Škody bude možné podle Lichnovského vyčíslit až během sklizně, už teď se ale prý dá mluvit o milionových částkách.

„Kombajny jsou uzpůsobené tak, aby něco zachránily. Je to ale za daleko větších nákladů, jde o zpomalení sklizně a i přesto už je to zrno nekvalitní. Jestliže bude 10, 14 dní nebo tři týdny ležet na hlíně, tak v něm bude spousta plísní a dalších patogenů, že to někdy už nejde použít ani na krmení,“ vysvětluje Lichnovský.

Poničené obilí na polích u Kokor na Přerovsku

Bouřky poničily úrodu taky zemědělcům na Prostějovsku. Třeba pole zemědělského družstva v Určicích zasáhlo kromě přívalových dešťů i krupobití.

„Řepka je částečně vymlácená kroupami, to budeme muset řešit s pojišťovnou. Některé řepky vypadají, že je vybitá polovina, ale do těch porostů se musí víc vejít. To teď nejde, protože tam je takové bláto, že se v tom nedá chodit ani v gumácích. Řekl bych, že za ty dva tři roky nazpět, co voda chyběla, jsme ji teď všechnu dostali zpátky naráz,“ říká agronom určického družstva Radek Kořínek.

Kvůli bouřkám se v regionu nejspíš taky opozdí žně. Zemědělci totiž musí počkat, až pole vyschnou.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související