V centru Dolan na Olomoucku začínají velké opravy. Rekonstrukcí projde sokolovna či areál bývalé likérky

3. červen 2024 09:02

V Dolanech na Olomoucku v pondělí začínají úpravy centra obce. Dělníci například opraví sto let starou sokolovnu na návsi, zbourají sousední dům služeb a začnou s generální rekonstrukcí vedlejšího areálu bývalé likérky, ve které se vyráběla známá whisky se symbolem kohouta.

„Začne dlouho očekávaná rekonstrukce naší sokolovny,“ ukazuje zchátralou, vybydlenou a kdysi honosnou budovu sokolovny starosta Rudolf Pečínka za STAN. Loni slavila stoleté narozeniny.

Za osmnáct měsíců a s přispěním 150 milionů korun by se do ní mohli vrátit dolanští Sokoli. Ti teď řeší provizorní prostory. „Posilovna se přestěhovala do likérky, chlapci si udělali brigádu a už tam dokonce cvičí,“ popisuje dolanská sokolka paní Marie, která dodává: „Ale pro starší ženy to zatím nemáme vyjasněné. Zatím chodíme cvičit do domu služeb. Je to je do konce letošního roku a uvidíme, co bude potom dál.“

To už řeší i starosta. „Domlouváme volné terminy ve škole. Některé aktivity umožňujeme i v zasedacím místnosti na obecním úřadě,“ uvádí Pečínka.

Zbourá se zchátralá budova domu služeb

Popřípadě by mohly dočasně vypomoct i okolní obce. Dělníci pak zbourají vedlejší zchátralou budovu domu služeb. „Tím se oddálí ta pěší komunikace od pruháče. Vytvoří se tam takové veřejné prostranství před sokolovnou a ty aktivity, které jsou dneska v domě služeb, se přesunou buď do budovy sokolovny, anebo v druhé etapě se plánuje využít sousední halu z bývalé likérky na tzv. kulturně komunitní centrum, které má být se sokolovnou do budoucna propojeno,“ popisuje v těsné blízkosti kruhové křižovatky Pečínka.

Bývalá likérka v centru obce má dva hektary, obec má v plánu postupně opravit celý dvouhektarový uzavřený areál. „V rámci toho využití to potom chceme komunikačně propojit tak, aby se tam dalo ze všech směrů dostat, aniž by to člověk musel obcházet,“ dodává starosta.

Po opravě sokolovny a domu služeb obec počítá s první částí obnovy bývalé likérky na komunitní centrum. Další etapy se zatím plánují.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio