Budou v Moravském Berouně větrné elektrárny? Obyvatelé je nechtějí, zastupitelstvo ještě nerozhodlo

2. červenec 2024 12:26

Roční spotřebu 70 tisíc domácností by mohly pokrýt nové větrné elektrárny, které chce postavit soukromý investor v katastru Moravského Berouna na Olomoucku. Jeho záměr ale odmítli lidé v referendu. O výsledcích hlasování jednali na svém posledním zasedání zastupitelé. Definitivní rozhodnutí na něm nepadlo.

Referendum bylo sice platné, ale pro zastupitele nebylo závazné. Proti stavbě totiž nehlasovalo alespoň 25 procent všech oprávněných voličů. Jednání zastupitelstva o jeho výsledcích provázela mnohdy emotivní diskuse s občany města a s chataři.

Se záměrem nesouhlasí třeba ani obyvatelka města Alena Jüttnerová. „Protože je tady krásná příroda, je tady hezky a zaplevelit si to tady větrnými elektrárnami není zrovna nejlepší nápad,“ myslí si.

Čtěte také

O tom, jak se město k záměru investora postaví, zastupitelé nakonec nerozhodli. „Odhlasovali jsme, že jsme vzali na vědomí výsledky referenda, jestli chceme zamezit výstavbě větrných elektráren v Moravském Berouně, nebo nechceme,“ popisuje nezávislý starosta Jan Hicz.

Starosta chce o záměru s investorem dále jednat. „Pokud by byli zastupitelé pro výstavbu, tak bychom začali jednat s investorem o nějaké úpravě projektu. Pokud zastupitelé řeknou, že už u nás nechtějí žádné větrníky, tak bychom na zastupitelstvu revokovali usnesení o přijetí nabídky,“ dodává Hicz.

Za záměrem stojí i olomoucké arcibiskupství

Větrné elektrárny chce v katastru Moravského Berouna postavit s developerem olomoucké arcibiskupství. „Jsme připraveni jednat o možných úpravách podoby projektu, zda by třeba jiná varianta připadala víc v úvahu nebo jakými cestami by se ještě dalo mluvit o budoucnosti tohoto projektu,“ říká mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Další zasedání zastupitelů města by se mělo konat v září.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související