Napoleonská vojska, lampionový průvod nebo zabijačkové hody. Vyberte si z našich tipů na víkend

4. listopad 2022

Už víte jak strávíte nadcházející víkend? Možná vás zaujmou naše tipy na několik zajímavých akcí v Olomouckém kraji. 

Olomoucko

Naše první pozvánka je už na pátek a je určená dětem, které mají pro strach uděláno, nebo se rádi bojí. V domě dětí a mládeže v Janského ulici v Olomouci pro ně bude od půl páté odpoledne připravený zábavný, ale taky trochu strašidelný večer. Chybět na něm nebude stezka odvahy nebo dílnička na výrobu lucerniček.

Na haloweenské uspávání broučků můžete vzít v sobotu své děti do Hlušovic na Olomoucku. Akce začíná ve dvě hodiny odpoledne v kulturním domě. Těšit se můžete na tvořivé dílny, lampionový průvod a taky strašidelnou stezku a rockotéku.

Lampionový průvod do lesního království si můžete v sobotu odpoledne užít v Bohuňovicích na Olomoucku. Sraz účastníku je v 16:45 na vlakovém nádraží, odkud účastníci vyrazí směr hřiště v Trusovicích. Součástí akce bude i malování na obličej, soutěž o nejhezčí dětskou masku a opékání špekáčků.

Přerovsko

Protáhnout své tělo a zároveň pomoct dobré věci můžete v pátek v podvečer v Přerově při dobročinném Běhu pro světlušku. Start je v 18:30 u restaurace Bašta u Dokládalů na Laguně. Pokud dorazíte, budete si moct vybrat trasu o délce 900, 1640 nebo 3340 metrů.

Areál Loděnice v Hranicích provoní v sobotu dobroty z pašíka. Konat se tam budou od devíti hodin ráno Zabijačkové hody. Koupit si na nich budete jitrnice, jelita, škvarky nebo ovar. Přímo na místě se bude servírovat polévka prdelačka.

Dřevohostice na Přerovsku obsadí v sobotu napoleonská vojska. Vojáky v dobových uniformách potkáte od 10 hodin dopoledne v zámecké zahradě. O půl jedné odpoledne je budete moct vidět na náměstí, kde budou mít nástup. Poté se vojska vydají na dušičkových pochod do Bystřice pod Hostýnem.

Prostějovsko

Diskotéku s broučky, jejich uspávání, ale taky lampionový průvod a soutěž o nejhezčí lampion nabídne sobotní akce na zámku v Plumlově na Prostějovsku. Začátek je v pět hodin odpoledne. Tak pokud máte čas a chuť, dorazte.

Kašpárek, princezna a drak, to je název loutkového představení, které si pro děti na neděli připravil prostějovský soubor Pronitka. Loutky ožijí ve tři hodiny odpoledne v sokolovně na Skálově náměstí.

Šumpersko

Následující pozvánka je určená všem turistům. Vypravit se v můžou v sobotu na oslavy šestého výročí otevření rozhledny Bukovka na Šumpersku. Součástí akce bude například šifrovací hra a taky opékání špekáčků. Sraz je o půl desáté dopoledne u obecního úřadu v Rapotíně, odkud účastníci vyrazí směr rozhledna.

Výrobky farmářů a řemeslníků jako například sýry, uzeniny, pečivo, cukrovinky nebo proutěné zboží a další rukodělné výrobky si budete moct nakoupit na nedělních farmářských trzích na náměstí Svobody v Mohelnici. Stánky budou otevřené od devíti hodin ráno.

Jesenicko

Javornicko od hnědého uhlí přes morény k dnešní krajině. To je název sobotní vycházky na vrch Písečník u Javorníku na Jesenicku, na kterém se zachovaly důkazy o pestrém geologickém vývoji regionu za posledních 15 milionů let. Sraz účastníků je v deset hodin dopoledne v železniční stanici Javorník. Vycházku o délce zhruba osm kilometrů povede geolog Vlastivědného muzea Jesenicka Martin Hanáček.

Nedělní potěšení se dvěma klavíry bude hostit v neděli od dvou hodin odpoledne zrcadlový sál Priessnitzových léčebných lázní. Na koncertu vystoupí klavírní duo Vladimír Jakub Knápek a Vladimír Najdekr z Olomouce.

autor: Von
Spustit audio