Narozen v Bostonu, usazen v Domašově

Pochází z USA, zkusil si různé druhy obživy na různých místech, našel se ale v kouzelném prostředí Jeseníků. Předsilvestrovským Hostem Bořka Volného je „výrobce ohnivé vody“ Kyle Bairnsfather.

Hrdě se hlásí k vikingským prapředkům – už tím, že svých pět potomků pojmenoval nikoli Jim nebo naopak Pepa, ale jmény Lars, Bruce, Kylie, Nels a Hans.

Ještě více to ale podle Kylea spočívá v geneticky daném charakteru, v oblibě určitých tradic a koneckonců i neustálém pátrání po dávných recepturách pro výrobu a ladění jeho vlastních likérů.

Prvním a zásadním druhem byl absint, který má pověst „zelené múzy umělců“ a který se dostal mimo jiné k herci Johnnymu Deppovi. Kyle ale v domašovské likérce přivítal i Miloše Zemana. Tématem jejich hovoru kupodivu nebyly bylinné likéry, nýbrž prognostika.

Jeho cesta z rodného Bostonu až do Bělé pod Pradědem – Domašova vedla přes studia a práci na různých místech USA a přes dobrovolnickou expertní výpomoc v oblasti regionálního rozvoje po revoluci v Čechách i na Moravě. Tady pak v roce 1997 pomáhal i při povodních a už tu zůstal.

Povídat si tedy budeme o kráse místa, kde bydlí nebo o Silvestru z pohledu výrobce likérů či leckdy tajemně vnímaném nápoji jménem absint.

„Mám vlastně letos výročí: mezi svátky v roce 1994 jsme s partou českých trampů bujaře oslavovali na chatě a já vlastně až tady u vás tehdy prvně absint ochutnal. Ale zdaleka ještě ne z vlastní výroby a zdaleka ne tak kvalitní,“ vzpomíná na jedno ze svých osudových setkání Kyle James Bairnsfather.

autor: Bořek Volný
Spustit audio