Natáčet velryby je náročnější než točit žraloky, říká filmař a potápěč Steve Lichtag

Steve Lichtag miluje potápění a natáčení filmů. Nejlépe obojí dohromady. Jeho snímky o přírodě a podmořském životě získaly více než 80 ocenění po celém světě.

Steve Lichtag se specializuje zejména na dokumenty o žralocích. „Film představí žraloky takové, jací jsou, jako velké predátory. S rozvojem potápění si stále více lidí nachází vztah k podmořskému světu. Vznikly stovky filmů, proto už podmořský svět není takový nedobytný a neznámý, ″ vysvětluje filmař.

Jeho nejznámějším filmem je pravděpodobně Carcharias – Velký bílý, který získal několik významných ocenění na mezinárodních filmových festivalech. Jednalo se o vůbec první natáčení žraloka bílého bez ochranných klecí. „Každou vteřinu z natáčení si vybavuju, protože to bylo absolutně vzrušující. Cítíte napětí, jestli se vám to podaří natočit. Potkat se tváří v tvář se žralokem v otevřeném moři, na to se nezapomíná,″ dodává režisér, který nejednou držel žraloka v náručí.

Žralok bílý (Carcharodon carcharias)

Přestože natáčet žraloky v jejich přirozeném prostředí je výzva, natáčet velryby je podle Lichtaga ještě náročnější. Proč? A na čem Steve Lichtag v současnosti pracuje? To se dozvíte v rozhovoru.

autoři: cho , mid
Spustit audio