Návštěvníci hradu Bouzov se mohou těšit na novou vymoženost. Díky aplikaci uvidí dnes už neexistující části hradu

1. červen 2022

Do minulosti se budou moct už brzy pomyslně vrátit návštěvníci bouzovského hradu. Správci památky pro ně nechali vytvořit aplikaci, která zájemcům představí za pomoci moderních technologií dnes už neexistující části hradu.

„Je to aplikace, kterou jsme si na míru nechali udělat,“ prozrazuje Sylva Bucherová, zástupkyně kastelánky hradu, správkyně depozitáře a autorka celého nápadu. „Tady třeba můžete vidět hradní kuchyni, která byla zbořena během přestavby v letech 1985 až 1910,“ prochází Bucherová prostory hradu a otáčí při tom tabletem.

Co ji k takovému nápadu přimělo? „Máme zkušenost s dětmi, teenagery, dokonce i dospělými, že přijedou na hrad na prohlídku a část z té prohlídky stráví koukáním do telefonu. Říkala jsme si, že nebudeme měnit směr jejich pohledu, ale v tom jejich směru jim ukážeme něco zajímavého, aby je samotné to donutilo vzhlédnout a podívat se, jestli to, co vidí v telefonu, vidí i v realitě,“ vysvětluje Bucherová.

Hrad Bouzov

Návštěvníci si vyzkouší rozšířenou realitu hradu od července v rámci prohlídky výstavy „Co bylo, už není“. Na zobrazení dalších zaniklých částí památky její vedení pracuje. Cílem je, aby si aplikaci mohl do svého chytrého zařízení nainstalovat každý, prozatím bude návštěvníkům virtuální procházku minulostí ukazovat na tabletu průvodce. 

Podrobnosti si poslechněte v reportáži Barbory Sonnkové, která nechyběla u testování speciální aplikace.

autor: bas
Spustit audio