Neberte si to osobně

Denisa Prošková chtěla být původně výtvarnicí. Studovala na umělecko-průmyslové škole sklářské v Železném Brodě. Později pokračovala ve studiu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v oboru knižní ilustrace a grafika u profesora Jiřího Šalamouna.

. Shodou náhod se stala novinářkou, publicistkou a spisovatelkou. Prostě dostávala více nabídek na psaní, než na malování. K ilustracím se ale po letech zase vrátila.

Vydala řadu knížek, z nichž jedna se jmenuje "Neberte si to osobně", obsahuje fejetony, které Denisa psala do nejrůznějších časopisů. Fejeton si oblíbila, líbí se jí možnost udělat z trapné situace humornou. Popisuje to, co vidí kolem sebe.

Vydala knihu pro školáky "Kouzelný svět domova", pohádkový herbář "Kouzelný svět rostlin Co objevili čmelák Toník a motýl Jeník", třináct velkých kriminálních případů "Od Babinského po Kajínka" nebo knihu o pěstounské rodině "Štěstí, neštěstí, láska, pěstounství".

Denisa Prošková pracovala jako redaktorka časopisu Marianne, několik let byla šéfredaktorkou časopisu Betynka. Jako matku dvou synů jí téma mateřství a rodičovství zajímalo. A zajímá.

Spisovatelka Denisa Prošková byla naším Hostem ve studiu v pátek 30. května hodinku před polednem.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.