Nejen pod Toskánským sluncem

"Nastudovat celou italskou historii, přečíst knihy, navštívit všechny památky je nemožné, na to jsem přišel už dávno," říká s úsměvem italinista Jiří Špička.

Pochází z Loštic, babičky ho jako studenta gymnázia přivedly k latině, ke které později na vysoké škole přidal italštinu. Studoval na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde v současné době učí, doktorát si udělal na Masarykově univerzitě v Brně.

Jiří Špička získal v roce 2011 cenu Premio Flaiano Internazionale udělovanou za nejlepší zahraniční odbornou monografii o italské literatuře nebo kultuře. Oceněná byla jeho kniha "Petrarca: homo politicus". Cenu před ním získali například režisér Jiří Menzel nebo básník Miroslav Holub.

Do Itálie jezdí rád, není nad to vypít si dobrou kávu na náměstí starém stovky let. Ve svých pracích se zaměřuje na italský humanismus a renesanci.

Loni vydal společně s Marcellem Bolpagnim a Lenkou Kováčovou knihu "Boccaccio 2013 - poetika Dekameronu a dva způsoby, jak být člověkem". Spolupracoval také s Českým rozhlasem. Pro stanici Vltava připravoval seriál "Fragmenty Francesca Petrarky".

Docent Jiří Špička, proděkan pro vědu a výzkum Filozofické fakulty Univerzity Palackého, byl Hostem ve studiu Českého rozhlasu Olomouc v pátek 27. června.

autor: voj
Spustit audio