Nejlepší jeřábníci dokážou zavřít těžkým nákladem krabičku od sirek

Na jeřáb se dostal náhodou. Do Ferony přišel jako vystudovaný slaboproudař. Než se dostal ke své profesi, musel projít kolečkem jednotlivých stanovišť na provozu. A tak usedl i do jeřábu.

„Shora je na halu krásný pohled. Každý den jsem do kabiny šplhal po žebříku. Třemi páčkami jsem se pak učil řídit ten kolos,“ vzpomíná Jiří Juráň: „Ale mezi nejlepší jsem rozhodně nepatřil, krabičku sirek jsem několikatunovým nákladem nezavřel. Rozmáčkl jsem ji společně s policí, na které stála.“

Prošel si klikatou cestu, než se našel v alternativních psychoterapeutických metodách. Pochází z Velké Bystřice. Na dětství vzpomíná jako na dobu, kdy buď četl knihy (přímo je hltal) nebo běhal po lese a pozoroval a poznával ptáky. Strýc ho v deseti letech přivedl k divadlu.

„Poprvé jsem s dalšími dětmi pobíhal po jevišti ve Fidlovačce. Dotáhl jsem to postupně až k hlavní roli. Bavilo mě to a líbil se mi potlesk,“ vzpomíná. Dnes už na divadlo nemá čas, věnuje se jiným věcem.¨

Jiří Juráň

Otevřel si Poradnu pro emoční svobodu a zdraví Meandr, absolvoval řadu zajímavých kurzů (Pomoz sám sobě, Stres a jeho projevy v těle nebo Šance pro zdravý život bez léků), přednáší. Miluje humor ve všech jeho podobách, rád ho používá i při svých terapiích.

Jiří Juráň se baví tím, že píše básničky. Zúčastňuje se soutěží ve Slam Poetry, Noci básníků nebo různých básnických exhibicí.

autor: voj
Spustit audio