Nejsem holka z centra, jsem holka ze dvorka, říká šansoniérka Zlatka Bartošková

Říká o sobě, že je introvert. V okamžiku kdy začnete mluvit o muzice, ožívá. To je totiž její celoživotní téma. Zpívat začala už jako malá holka, objížděla soutěže. Prý tenkrát vypadala legračně – byla oplácaná a nosila žluté šaty. Všichni po ní pokukovali. S první kapelou hrála na tancovačkách. Dobrá škola.

Ta další už vyšší přišla při účinkování s velkými orchestry. Třeba s orchestrem Ladislava Bareše, orchestrem Československé televize s dirigentem Václavem Zahradníkem nebo Armádním uměleckým souborem. „Je dobré umět zpívat druhý, třetí, čtvrtý hlas," vzpomíná.

„Jestli jsem na něco měla v životě štěstí, tak to jsou lidi," říká Zlatka Bartošková. Hodně jí pomohl Ladislav Bareš. Doprovázela na koncertech Waldemara Matušku, setkala se s Evou Olmerovou, na hodiny zpívání chodila k Laďce Kozderkové.

I dneska má za sebou skvělý tým. Spolupracuje s básnířkou Jarmilou Hannah Čermákovou, klavíristou Jiřím Toufarem nebo textařem Karlem Voříškem.

Za poslední čtyři roky vydala tři alba, čtvrté čeká na svůj křest. Bude se jmenovat „Bílej kavalír“. „To je někdo, kdo nás tam nahoře chrání, kdo dohlíží na to, co děláme,“ vysvětluje zpěvačka. Ona sama dělá, co ji nejvíce baví. Zpívá.

Anebo sedá v porotách pěveckých soutěží a obdivuje malé děti a mladé lidi, jak jim to jde. A drží jim palce, aby jim to vyšlo. Třeba jako její velké oblíbenkyni Anetě Langerové.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.