Některé firmy musely kvůli koronavirové epidemii zastavit výrobu, jinde ji omezují. I na Jesenicku

25. březen 2020

S úbytkem pracovníků bojuje v současné době většina továren a podniků v Česku. Mnohé omezují provoz. Reagují na opatření, která kvůli koronaviru vyhlásila vláda. Na podobnou krizi mnozí podnikatelé nebyli podle vedení Hospodářské komory připraveni. A nikdo z nich nedokáže odhadnout, kdy skončí. S dopady epidemie se potýkají i firmy na Jesenicku.

Výrobní hala na okraji Jeseníku – kolem mne je čilý ruch. Pracovníci podniku montují v rouškách obytné kontejnery. Právě dodělávají zakázku do Německa. „Jedná se o dodání školky,“ popisuje mi ředitel Radovan Šimčák.

Továrna přišla v těchto dnech o část svých zaměstnanců. Nejenže někteří kolegové museli se svými dětmi zůstat doma, ale část montérů skončila i v domácí karanténě. „Máme rozpracované některé zakázky v Německu, kde bylo 8 našich pracovníků na montáži a v této době jsou v karanténním režimu doma. Mrzí nás to,“ říká ředitel. Až kontejnery pro budoucí mateřinku v Německu dokončí, výroba zřejmě poleví. Některé objednávky už jsou podle Radovana Šimčáka pozastavené.

K omezení přikročila i podobně zaměřená továrna v nedalekých Zlatých Horách. Výroba teď podle tamního ředitele Miroslava Dostála klesla asi o třetinu. „Musíme s ohledem na dodavatele, kteří jsou z celé Evropy, na všechno reagovat. Všechno se nám zbržďuje, lidé na to mají velký vliv, ale není to jen jeden aspekt, abychom museli výrobu redukovat, přibližuje Dostál.

Nedostatek lidí a odklad zakázek řeší podle viceprezidenta Hospodářské komory ČR Bořivoje Mináře takřka všechny továrny v zemi. „To, že nemůžeme cestovat, zásadním způsobem ovlivňuje schopnost obchodování. Stejně jako v České republice, tak i v našem nejbližším teritoriu, řekněme v Německu, kam jde třetina českého exportu, tam jsou také omezení a ta budou mít a mají vliv na české podnikatele. Některé firmy nemají zákazníky, jiné nemají lidi na práci. Ta krize udělá znovu síto v české ekonomice. To znamená, že firmy, které nebyly připraveny finančně nebo zakázkově, budou mít problémy, uzavírá Minář.

Zástupci obou oslovených firem věří, že krizi zvládnou.

autor: aja
Spustit audio