Nemáte peníze na právníka? Pomůžou studenti

28. duben 2015
Právní poradna

Pokud se dostanete do situace, kdy nutně potřebujete právní radu, ale máte obavy, že za služby advokáta byste nebyli schopni zaplatit, můžete využít pomoci Studentské právní poradny, která funguje při Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

Studentská právní poradna (SPP) nabízí lidem právní pomoc zdarma. Samotným studentům umožňuje uplatnit vědomosti, které získali ve škole, v praxi. SPP nabízí svoje služby všem osobám s právním problémem spadajícím do agendy občanského, rodinného, pracovního, spotřebitelského nebo správního práva.

Pomoc nabízí i v oblasti práva sociálního zabezpečení. „Uvědomujeme si, že máme možnost studovat zdarma a Studentská právní poradna je náš způsob, jak vrátit společnosti to, že investuje do studenta, aby se mohl vzdělávat. Proto poskytujeme poradenství zdarma,“ říká vedoucí SPP Lucia Valentová.

Právní pomoc je v rámci Studentské právní poradny poskytována studenty pod dozorem pedagogů Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, advokátů zapsaných v seznamu advokátů, vedeném Českou advokátní komorou nebo advokátních koncipientů, zapsaných v seznamu advokátních koncipientů, vedeném Českou advokátní komorou.

Právní pomoc spočívá v analýze všech informací poskytnutých klientem k případu a jejím cílem je objasnění právního rozměru případu a navržení možností, jak v případu dále postupovat.

„Samozřejmě se setkáváme i s náročnými případy, u kterých žádáme o supervizi advokáta nebo našeho pedagoga. Takové chvilky někdy jsou. Odborníci prověří náš navrhovaný postup, někdy nás přivedou i k možnostem dalších cest. Vždycky ale společně najdeme pro klienta řešení,“ doplňuje studentka práv Veronika Krahulcová.

Studentská právní poradna neposkytuje právní zastoupení u soudů či jiných orgánů a nejedná za klienta. Klient činí veškeré úkony ve své věci sám a svým vlastním jménem.

Právní pomoc je poskytována jak ve formě písemné právní rady, která se předává klientovi, tak i ve formě ústní konzultace. Vyhotovení právní rady trvá obvykle nejméně 1 měsíc, podle složitosti případu i déle. V současné době už SPP ukončila příjem klientů pro letní semestr. Nové případy bude Studentská právní poradna v Olomouci přijímat od prvního týdne v říjnu.

autor: pis
Spustit audio