Nemocnice v Olomouckém kraji navyšují kapacity covidových lůžek. Některé kvůli tomu musí omezovat běžnou péči nebo třeba propustit pacienty do domácího léčení

15. říjen 2020

V nemocnicích v regionu přibývá hospitalizovaných, kteří se nakazili koronavirem. Zdravotnická zařízení kvůli tomu musí hledat v rezervách a navyšovat kapacity covid lůžek. V olomoucké vojenské nemocnici proto propustili domů pacienty z oddělení léčby závilostí.

U příchodu do olomoucké Vojenské nemocnice, vidím po pravé straně oddělení LDN, záchytnou stanici a detox. Zvenku vše vypadá jako obvykle, uvnitř je ale situace jiná. Běžné pacienty těchto oddělení totiž nahradili lidé s nemocí Covid-19. „Pacienty z detoxu jsme z větší části propustili a z menší části jsme je umístili na psychiatrickém oddělení naší nemocnice. Bylo to podle stavu, kde již rozhodoval psychiatr o tom, který stav to ještě vyžaduje a který stav už může být propuštěn domů,“ popisuje ředitel nemocnice Martin Svoboda s tím, že se na psychiatrii ze závislosti dál léčí 3 lidé, detox tento týden opustilo do domácího léčení 7 pacientů. „Jsem rád, že to i ti klienti pochopili, je to vlastně jejich příspěvek pro naše společné úsilí, abychom tu chorobu zvládli a poskytli péči těm, kteří to potřebují více,“ dodal Svoboda.

Pacienti LDN se už dříve přesunuli na oddělení interny. Nemocnice tak má díky úpravám momentálně pro lidi s nemocí Covid připravených 27 lůžek. Kapacitu zdravotnická zařízení navyšují napříč krajem. „S ohledem na nepříznivý vývoj budeme muset navyšovat kapacitu našeho infekčního oddělení. Nyní minimálně o dalších 10 lůžek. Tato lůžka zatím získáme sloučením dvou interních pracovišť do jednoho. Zároveň budeme s největší pravděpodobností muset začít odkládat převážnou část planované péče, a to jak ambulantní, tak operativy,“ uvedla mluvčí šumperské nemocnice Hana Hanke.

Pro pacienty s Covidem tak bude v Šumperku vyhrazených 40 lůžek. I v největším zdravotnickém zařízení v kraji – v olomoucké fakultní nemocnici - navyšují kapacity a mobilizují rezervy. Podle mluvčího Adama Fritschera v nich drží dalších 50 lůžek k současným 63 již vyhrazeným.

autor: bas
Spustit audio

Související