Nemovitostní právo a jeho úskalí

20. červenec 2016
Právní poradna

Realitní trh u nás se po období jistého útlumu slušně rozhýbal. Spousta lidí, kteří kupují či prodávají nemovitost, se často snaží ušetřit na nesprávném místě, když při sepisování smluv spoléhají na formuláře na internetu a neobrátí se na odborníka zabývajícího se nemovitostním právem.

„Při koupi domu či bytu je však třeba zachovat obezřetnost. Jisté riziko je totiž skryto ve faktu, že majitelem nemovitosti se (zjednodušeně řečeno) stáváte až ve chvíli, kdy dojde k zápisu vkladu do katastru nemovitostí. Katastr má přitom na zápis vlastnického práva poměrně dlouhou lhůtu.

Předávat peníze prodávajícímu z ruky do ruky při podpisu kupní smlouvy tedy nemusí být úplně rozumné. Pokud narazíte na podvodníka, může se stát, že vy mu v dobré víře odevzdáte příslušnou částku, ale on převod nemovitosti jaksi neprovede.

Anebo spadne do exekuce či nastane nějaký jiný problém. Náhle tedy nemáte ani nemovitost, ani peníze. O svá práva pak samozřejmě můžete bojovat u soudu, ale bude to v každém případě nepříjemné, nákladné a zdlouhavé,“ říká advokát Martin Tomeš.

Takové situaci se lze velmi snadno vyhnout. Kupní cenu totiž můžete složit na účet třetí osoby, která příslušný obnos vyplatí prodávajícímu až ve chvíli, kdy budete zapsáno vaše vlastnictví v katastru nemovitostí. Pokud k tomu nedojde, peníze vám budou zase vráceny.

Jednou z osob, která dle zákona může poskytovat tuto formu úschovy finančních prostředků, je také advokát. Advokátní úschova je velmi flexibilní, cenově výhodná a zcela bezpečná cesta, jak ochránit své peníze před podvodníky.

V Právní poradně Českého rozhlasu Olomouc se advokát Martin Tomeš zabýval nejčastějšími problémy, které lidé řeší při nákupu nebo prodeji nemovitostí. Odpovídal také na často kladenou otázku posluchačů seniorského věku, zda lze jednoduše zrušit darovací smlouvu.

autor: pis
Spustit audio