Není moc rozhlasových redaktorů, kteří znají vyhlášku 50/75 sb.

„Jsem totiž vyučený elektrikář, nějakou dobu jsem se oboru věnoval, ale pak jsem začal,“ říká novinář, publicista, spisovatel, fotograf Miroslav Kobza. Držitel Ceny města Zábřeh pro letošní rok.

Už třináct let připravuje v Českém rozhlase Olomouc pohlednice Od Pradědu na Hanou a zavádí tak posluchače do míst, kde žili anebo žijí, která navštívili. Hodně tipů dostává i od nich. Třeba od posluchačky z Olomouce, která pochází z Prostějovska: „Zajeďte, prosím, do Přemyslovic. Tam je zámek, okolo nádherná krajina. Nedaleko je malinký Růžov, kde jsem se narodila. Natočte něco.“

Nebo od posluchače, který chtěl znát Mirkův názor na Libavou, kam se on sám dostává jen jednou ročně, kdy se vojenský prostor otevírá. „Říká se, že tady lidé něco šest set let budovali a příroda si to za pouhých šedesát let vzala zpátky,“ dodává Mirek Kobza.

„To se mi líbí, je to jakési mé motto při pohledu na krajinu.“Mirek Kobza je spoluautorem tří knih o řekách, pramenech a potocích Severní a střední Moravy – Putování krajinou studánek a pramenů, Tepny krajiny a Řeky Moravskoslezského kraje, které vydal s Irenou Šindlářovou.

Nedávno mu vyšel cyklus pohádek z oblasti severozápadní Moravy Povídánky od nitěných knoflíků. Připravuje rozhovory a reportáže, spolupracuje na vzniku pořadu Přímo z místa, slýchat ho můžete pravidelně v cyklu Česko, země neznámá.

„Mám kolikrát pocit, že už jsem byl všude dvakrát, ale pak se objeví místo, o kterém se nikde nepíše a které stojí za návštěvu. Jako např. studánka u Kokor, kde jsem byl nedávno,“ říká Mirek Kobza, milovník cyklistiky, rockové muziky a hrochů.

autor: voj
Spustit audio