Neobvyklé graffiti na fasádě bývalého pivovaru zobrazuje slavné osobnosti z historie města

8. září 2020

V Olomouci vzniklo neobvyklé graffiti. Je na fasádě bývalého pivovaru a zobrazuje slavné osobnosti z historie města, třeba Václava Havla nebo Marii Terezii. Město si graffiti objednalo pro Dny evropského dědictví. Při práci na něm umělce oslovila redaktorka Blanka Mazalová. 

„Klasická podoba maršála Radeckého, tak jak jej známe všichni. Bude mít svůj slavná klobouk s peřím. A protože to je streetart a jde o to, dostat do toho nějaký vtip, tak bude mít v ruce dětskou stříkací pistolku a stříkat z ní bubliny,“ popisuje jedno z děl Romana Junkerová.

Další dílo je hned za rohem. „Je to postava Václava Havla, v ruce má sprej a stříká nápis na zeď. Je tam rozepsané I Love O... a teď nevíte, jestli je to OF, Olga, Olomouc,“ dodává Junkerová.

„Jelikož pracujeme s akrylovými barvami, podetíráme to speciálním nátěrem, aby to nějak fungovalo,“ jak těžké je pracovat na oprýskané fasádě popisuje Tomáš Junker.

Dny evropského dědictví nabídnou i speciální prohlídky po slavných murálech a graffiti s odborným komentářem. Jaké další osobnosti na zdech domů v centru Olomouce ještě uvidíte, si poslechněte v reportáži.

autor: bam
Spustit audio