Nespočet krabic a pytlů s materiální pomocí. Z Velké Bystřice míří kamiony do ukrajinského města Černivci

5. březen 2022, aktualizováno

Z Velké Bystřice na Olomoucku v sobotu ráno vyrazil z tamní přepravní firmy kamiony. Jejich cíl je město Černivci na jihozápadě Ukrajiny. Humanitární konvoj je naložený materiální pomocí ze sbírek v Olomouci, Přerově a z dalších měst a obcí. Přispěly do ní také různé firmy. 

Dobrovolní hasiči v olomoucké městské části Černovír, a také Chválkovice nakládají do kamionů věci, které sem lidé přinesli do materiální sbírky na Ukrajinu.

Vedle lidí, kteří balí materiál do krabic, stojí Lýdie Millerová z olomouckého magistrátu se seznamem vybraných věcí. „Bylo třeba asi čtyřicet krabic dětských plech, zhruba deset krabic sušeného mléka pro děti, čtyřicet krabic bylo masových, zeleninových a ovocných konzerv. Pak asi deset plných krabic zdravotnického materiálu, kde byly injekční stříkačky, náplasti, léky. A taky přes pět set spacích pytlů, to je paráda,“ vyjmenovává Millerová.

Popisky na krabicích ve třech jazycích

Do sbírky přispěli lidé i v dalších městech a obcích kraje, dary přivážely také firmy. Humanitární konvoj zamíří do ukrajinského města Černivci. „Humanitární konvoj obsahuje věci, které si přímo vyžádala ukrajinská strana. Díky tomu, že jsou v jihozápadní části, tak tam nezuří ty těžké boje. Stávají se ale velkým centrem pro uprchlíky. Zároveň se z tohoto místa vypravuje humanitární pomoc přímo městům, které jsou obléhány,“ doplňuje olomoucký primátor Miroslav Žbánek z hnutí ANO.

V konvoji jsou také dalekohledy a přístroje pro noční vidění, o které požádala civilní obrana Černivce kvůli ochraně před ruskými diverzanty. Olomoucké vedení počítá s tím, že bude sbírka na Ukrajinu ještě pokračovat.

„Humanitární konvoj obsahuje věci, které si přímo vyžádala ukrajinská strana.“
Olomoucký primátor Miroslav Žbánek z hnutí ANO

První konvoj s materiálem do Černivci vyrazí v sobotu ráno, převeze ho transportní firma z Velké Bystřice, která má na Ukrajině své logistické centrum.

autor: bas
Spustit audio