Neubližujme si nekvalitními potravinami, říká Margit Slimáková

Největší audioportál na českém internetu

Margit Slimáková | Foto: Petra Ševců, Český rozhlas

Zapomeňte na módní trendy, jezte přirozeně a zdravě, nepotřebujete žádné výživové poradce, říká Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu. Poslechněte si rozhovor s odbornicí, která vám nezakáže klobásy a sádlo.

Zdravý selský rozum, ten bychom měli zapojovat všude. I při nakupování a vaření. Naprostá většina z nás ví, co bychom měli jíst, co je pro tělo dobré.

Stravování by mělo být pohodovou záležitostí, společenskou událostí, chutným zážitkem. Ne stresem spojeným s počítáním kalorií nebo naopak obrovskou žranicí.

„Můžeme jíst cokoli ze základních potravin, důležitá je jejich kvalita,“ říká Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, která vám v jídelníčku nezakáže máslo, sádlo ani hranolky.

Ovšem ty si musíte vyrobit a připravit sami. „Žádné polotovary,“ to je její podmínka. Schválně, kolikrát se vám bude chtít do složité a dlouhé přípravy některých jídel?

Až příliš se zaobíráme jídlem

Pořád o něm mluvíme, čteme, běháme za výživovými poradci, z nichž mnozí své profesi mnohdy nerozumí. Nespoléhejme na ně, neupínejme se ani k zaručeným výsledkům nejrůznějších průzkumů – nemusejí být správné. Všimněte si, co se dělo a děje okolo vajíček, light výrobků nebo másla. Naprostá většina z nás ví, co bychom měli jíst a jak by měl vypadat rodinný jídelníček. Neubližujme si nekvalitními potravinami.

Margit Slimáková se zabývá prevencí nemocí, výživou dětí a výživou v institucích. Je autorkou zdravého talíře, kterým nahradila variantu zastaralé výživové pyramidy a na kterém jasně ukazuje, jak by mělo naše jídlo vypadat.

Je také garantkou iniciativy Skutečně zdravá škola. Slyšeli jste někdy o opravdu zdravém školním automatu? Nic takového není.Zdravě neznamená bez tuku. Zdravě neznamená light, zdravě neznamená málo. Zdravě neznamená nudně a nezajímavě. Právě naopak.

autor: voj