Než se kávové zrno dostane z farmy do hrníčku na našem stole, čeká ho neuvěřitelně náročná cesta, říká Kristýna Smudová

Kristýna Smudová
Kristýna Smudová

Bez dobré kávy si řada z nás nedokáže pohodový den už vůbec představit. Jak ale vypadá dobrá káva, kde se bere, a hlavně jak si ji opravdu co nejlépe připravit? Na to nám odpoví osoba nad jiné povolaná - Kristýna Smudová z olomoucké pražírny Kikafe.

Kristýna Smudová z olomoucké pražírny Kikafe se vrátila z kávových plantáží v Kostarice. U nás je káva stále ještě silně asociována se zemitou chutí typickou pro druh robusta, ale čím dál více se začínají dostávat do obliby i kyselejší a chuťově bohatější odrůdy arabicy. Pokud máte chuť na opravdu dobrou kávu, v supermarketu ji nejspíš nekoupíte - je nejlepší si pro ni zajít do pražírny a uchovávat pokud možno v nádobě bez přístupu vzduchu. Vliv na kvalitu připraveného nápoje však má například i použitá voda (ideální je filtrovaná) nebo mlýnek, ve kterém zrna umelete (optimální jsou kameny, nikoli kovové nože).