O pořadu Němí svědci historie

Pátrejte s námi po příbězích památek našeho kraje.

Často procházíme městem, vesnicí nebo přírodou a míjíme spoustu památek, aniž bychom si jich povšimli. Na vlnách Českého rozhlasu Olomouc naopak pátráme i po drobných stavbách, vydáváme se do minulosti za jejich příběhy a odhalujeme okolnosti jejich vzniku a existence.

Dříve žili lidé v souladu s krajinou. Naši předkové stavěli kapličky, sochy, kříže a boží muka. Sedláci líbali svá pole a hladili své domy, lidé chodívali v procesích a vrazi stavěli smírčí kříže. Dřevorubci před porážkou oslovili strom, aby věděl, že bude skácen. U říčních toků vznikaly mlýny a další vodní díla, na kopcích lidé stavěli mlýny větrné. Z generace na generaci si předávali zkušenosti, které jim pomáhaly v kraji žít a hospodařit. Přírodu zabydlovali spoustou pověstí. Hluboký duchovní význam drobných kulturních památek a vztah člověka ke krajině, ve které dnes žijeme, vám i my připomeneme na cestách po Moravě s historikem Jánem Kadlecem.

Své dotazy, náměty, připomínky a tipy posílejte na adresu ales.spurny@rozhlas.cz.

Pravidelný pořad o památkách obcí na střední Moravě vznikl v květnu 2005. Postupně jsme prošli předměstí Olomouce, obce Olomoucka, vesnice bývalého Sovineckého panství a poslední dobou jezdíme hlavně na Prostějovsko. Dnes se pořad častěji natáčí v terénu a zabývá se větším územím a rozmanitějšími tématy.

Pořad připravují

Další pořady

  • Humoriáda

    Hodina plná humoru na vaše přání.

  • Divadlo pro vaše uši

    Ponořte se do hlubin archivu mluveného slova a vychutnejte si to nejlepší v podání legendárních českých herců, komiků a vypravěčů.

  • Sousedé

    Česko-německý magazín pro německou menšinu v Čechách.

  • Vyhrajte traktůrek

    Novinky a užitečné informace z oblasti zahrádkářství, jak pečovat o jarní zahrádku, co zasít, jak se co pěstuje i zajímavosti z květomluvy. Zkrátka nepřijdou ani kutilové.