Nová jednotka intenzivní péče na dětské klinice olomoucké fakultní nemocnice má nejmodernější zázemí

7. září 2021

Moderní zázemí s pokoji, do kterých můžou za malými pacienty na návštěvu jejich rodiče. Tak vypadá nová jednotka intenzivní a resuscitační péče dětské kliniky olomoucké fakultní nemocnice. Dětská jednotka intenzivní péče vznikla přestavbou jednoho z pater kliniky a nedávno začala sloužit pacientům.

Nová dětská jednotka intenzivní péče v olomoucké fakultní nemocnici

„Je to taková naše malá chlouba, zákrokový sálek, kde jsme schopni dělat všechny možné výkony,“ provádí mě po nové jednotce intenzivní a resuscitační péče dětské kliniky její vedoucí lékař Vratislav Smolka. „Tady je takové místo pro sestry, kde mají přehled o pacientech,“ pokračuje Smolka.

Kolem velína teď už míříme k pokoji, který může sloužit jako izolační. „Má vlastní vstupní filtr, má vlastní záchod i klimatizaci. Můžeme tam umístit pacienty s velmi infekčními nemocemi,“ dodává Smolka.

Na oddělení tak mohou být hospitalizovaní i pacienti s covidem či jinou nakažlivou nemocí. Dětská JIP se třinácti lůžky vznikla v druhém patře dětské kliniky, kde dříve bylo administrativní zázemí. Přestěhovala se ze sedmého patra, což je výhodnější při příjezdu záchranky.

Blíž jsou teď také operační sály. „Pro rodiny to znamená fakt, že jsou léčeny na nejmodernějším oddělení jednotky resuscitační a intenzivní péče. Znamená to, že sem mohou občas za dětmi přijít, protože tady budou děti hospitalizovány zásadně po jednom,“ pokračuje přednostka dětské kliniky Dagmar Pospíšilová.

Přestavba dětské JIP trvala necelý rok a vyžádala si více než šedesátimilionovou investici. Jde o první etapu projektu, v uvolněném sedmém patře nyní v následujících měsících mohou vzniknout prostory pro vedení kliniky a administrativu.

autor: bas
Spustit audio