Nové nálezy ve Slatinicích: místní germánské sídliště bylo rozsáhlejší, než si archeologové mysleli

Při stavbě cesty objevili dělníci ve Slatinicích na Olomoucku pozůstatky germánského sídliště. Ukázalo se, že v místech dnešní průmyslové zóny se vyrábělo už před staletími. Tam, kde dnes v továrně svářejí kov, vypalovali naši předci keramiku, kterou prodávali do celé Evropy.

„Právě vidíte, jak funguje archeologie. Ve chvíli, kdy odstraníte ornici, tak se vám v tom krásně vyrýsují terénní zásahy různého stáří,“ ukazuje archeolog Pavel Fojtík. Nacházíme se ve slatinické části Trávníky. Na areál průmyslové zóny tady navazují pole.

Na jednom z nich dělníci odstranili přibližně půl metru ornice. A zjistili, že se tady žilo a hospodařilo už před 16 stoletími. „Vidíte, že do té žluté hlíny nějaký ten Germán, řekněme ve 4. století našeho letopočtu, vyhloubil nějakou jámu. Takové ty čtvercové, tam jsou ve dnech zbytky kůlové konstrukce. To byly chaty nebo nějaké dílny. Může to být zásobní jáma, do dvou metrů hloubky, na uskladnění obilí,“ vysvětluje archeolog.

Díry v zemi mohou být i pozůstatky po těžbě hlíny. Germáni tu kdysi vyráběli keramiku. „Buď potřebovali něco uskladnit, něco uklidit, nebo potřebovali natěžit hlínu. Když půjdeme kousek nahoru, jsou tady nalezeny hrnčířské pece na výrobu germánské keramiky, takové specifické, vysoce kvalitní, na kruhu točené keramiky,“ upřesňuje Fojtík.

Jedna ze dvou jam, které archeologové prozkoumali

Tmavých míst je ve žluté hlíně vidět hned několik. „Každý ten šedý, černý flíček, který vidíte, kruhový, čtvercový, obdélný, je v podstatě archeologický objekt,“ dodává Pavel Fojtík. Z přibližně dvacítky tmavých míst se archeologové pustili zatím do dvou. Už teď je ale jisté, že až sem sahalo obrovské germánské sídliště, které zjevně bylo větší, než historikové předpokládali.

Spojení s Moravou i Evropou

„Mě překvapuje to, když stojíme tady a podíváte se na druhou stranu, až na to fotbalové hřiště, máme údaje o tom, že i tam byly nějaké germánské objekty. A když se podíváte, jak jsme daleko, asi kilometr, tak je to opravdu obrovská aglomerace. Určitě to na svou domu mělo tady nějaký význam. Lidé měli zajímavé obchodní kontakty s širším prostředím Moravy i Evropy,“ uzavírá archeolog.

Lidoveckého starostu Ondřeje Mikmeka nález překvapil. A to i přesto, že při stavbě nedaleké průmyslové zóny před 16 lety vykopali dělníci germánské pohřebiště: „Překvapilo nás to, protože jsme mysleli, že už tam je konec, tam, kde se to našlo minule. Teď jsme zjistili, že ti předci byli hodně daleko. Nečekali jsme, že budou až tak daleko.“

Pavel Fojtík předpokládá, že by archeologové naleziště mohli stihnout prozkoumat do konce dubna.

autor: mot
Spustit audio