Nový depozitář Vědecké knihovny Olomouc už stojí. Knihy do něj začnou stěhovat na podzim

20. srpen 2018

Vědeckou knihovnu Olomouc čeká největší stěhování v novodobé historii. V těchto dnech dělníci dokončili nový depozitář pro zhruba dva miliony svazků. Pracovníci knihovny do něj na podzim přemístí knihy, časopisy a zvukové nosiče, které jsou uskladněné v několika různých budovách ve městě.

Zástupce ředitelky Vědecké knihovny Olomouc Miloš Korhoň se mnou prochází zatím prázdnými technickými místnostmi, badatelnou, knihařskou dílnou a míříme do srdce nové budovy, rozsáhlých skladů knih. „Máme tady 40 tisíc metrů regálů, což představuje zhruba 1,8 až 2 miliony knih, záleží na tom, jak velké knihy se budeme dávat,“ upřesňuje.

Knihy budou uskladněné v optimálním prostředí. „Pro nás je zásadní, že jsou tyto sklady klimatizované, protože se sem budou stěhovat knihy z červeného kostela a dalších tří depozitářů, z nichž ani jeden klimatizovaný není. Knihy jsou uloženy tam, kde v zimě mrzne, kde je vlhkost, kde se neustále opakují nějaká plísňová napadení. Věříme, že to tady odpadne, protože tady by měla být stálá teplota. Optimální je 18 stupňů, ale protože sem budou chodit lidé, tak bude asi o něco málo vyšší, kolem 20 stupňů,“ komentuje Korhoň.

Nový depozitář Vědecké knihovny Olomouc pojme až 2 miliony svazků

Do nových skladů se začne zhruba milion a čtvrt knížek, časopisů či cédéček stěhovat na podzim. „Nikdo z nás takovou zkušenost zatím nemá. Víme, že se stěhovaly jiné knihovny, stěhovala se třeba Národní technická knihovna v Praze. Ta shodou okolností stěhovala zhruba stejný počet svazků, jako budeme stěhovat my. Počítáme s tím, že u toho budou muset být naši lidé, aby určovali, v jakém pořadí se ty fondy mají brát. Občas ty signaturové řady na sebe úplně nenavazují a je potřeba hlídat co se v jakém pořadí bude brát,“ uvedl Korhoň.

Zázemí pro restaurátory

Nákladní auta plná knížek budou křižovat Olomouc až na podzim. Mezi prvními se ale do depozitáře budou stěhovat restaurátoři. V nové budově budou mít podle Miloše Korhoně lepší vybavení: „Ten fond je vzhledem k tomu, jakými procesy ty knihy v minulosti procházely, ve velmi špatném stavu. Jsou tady rozpadlé vazby, vytrhané listy, často se opakují plísně na knihách. Tady bude moderní vybavení, měla by se zvýšit efektivita práce a věřím, že to knihovně dost pomůže.“

Vědecká knihovna podle svého vedení za celou dobu své existence neměla nikdy pro skladování dostatek místa. Po dlouhých 450 letech by se měl tento problém vyřešit.

autor: bam
Spustit audio